Afbeelding
Foto: Huib Jan van Oort

Archeologie in West Betuwe

dinsdag 9 april 2024 20:00 tot 22:00

20:00-22:00, Meteren, Dorpsstraat 16. Het Gelderse rivierengebied heeft een enorm rijk verleden. Dit is o.a. terug te zien in de grote aanwezigheid en diversiteit van archeologische resten in de grond. Denk daarbij aan de ontdekking van het Romeins heiligdom in Herwen-Hemeling in 2022. Of, dichterbij huis, de zonnekalender in het Tielse Medel dat in 2023 groot in het nieuws kwam. Ook in de gemeente West Betuwe zijn de afgelopen jaren verschillende archeologische onderzoeken uitgevoerd met mooie resultaten; denk daarbij aan de opgravingen in de Plantage en Hondsgemet in Meteren. Tevens zullen de bevindingen rondom het Huys te Meeteren aan de orde komen. 

West Betuwe krijgt voor haar wettelijke archeologietaken ondersteuning van de regioarcheoloog Rivierenland. De regioarcheoloog is een initiatief van provincie Gelderland. In Rivierenland maken zeven gemeenten gebruik van deze constructie.

Maar wat doet een regioarcheoloog precies? Waarom heeft West Betuwe een regioarcheoloog nodig? Welke onderzoeken zijn zoal uitgevoerd? Sprekers Huib Jan van Oort en Elisa van Veldhuizen, beiden archeoloog, beantwoorden deze en andere vragen en nemen u mee op een reis langs verschillende plekken met een interessant verhaal. Daarbij zal het niet alleen over archeologie gaan. Aan bod komen zeker ook gebouwd erfgoed en de cultuurhistorie. Daarnaast willen we inventariseren of er binnen de HKWB belangstelling is voor het opzetten van een werkgroep Archeologie en kijken of dat haalbaar is.

Wie zijn de sprekers?

Huib Jan van Oort heeft talen en culturen van indiaans Amerika gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 2000 heeft hij eerst enkele jaren veldwerk gedaan in Nederland, om in 2005 de overstap te maken naar de archeologische monumentenzorg. Hij heeft o.a. gewerkt voor de provincie Utrecht en Zuid-Holland en diverse gemeenten. In 2010 begon hij als regio-archeoloog in Rivierenland. Deze functie is sinds 2013 ondergebracht bij de Omgevingsdienst Rivierenland.

Elisa van Veldhuizen was al vroeg geïnteresseerd in archeologie. Vanaf haar 16e was ze werkzaam bij de vrijwillige archeologie in ’s-Hertogenbosch. Na haar studie archeologie (specialisaties digitale archeologie en osteo-archeologie) aan de Universiteit Leiden is ze een aantal jaar werkzaam geweest als projectleider binnen de commerciële archeologie. Sinds 2022 is ze werkzaam bij de Omgevingsdienst Rivierenland op het gebied van archeologie, monumentenzorg en cultuurhistorie.

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Ontmoetingscentrum “De Rank” Dorpsstraat 16 te Meteren. Aanmelden is verplicht.

Voor leden gratis, niet-leden betalen 5,-.