Afbeelding
Foto: wikimedia commons

De VOC in West Betuwe

woensdag 27 september 2023 20:00 tot 22:00

20:00-22:00, Geldermalsen, Achter ‘t Veer 20. De Historische Kring West-Betuwe organiseert een lezing over de VOC door André van Veen.

Het was in 1602, dat de V.O.C. werd opgericht en het monopolie kreeg voor de vaart op Azië. In de 17e en 18e eeuw zou de V.O.C. uitgroeien tot de grootste handels- en scheepvaart maatschappij van de wereld. Met de handel in o.a. specerijen, thee, koffie en later ook porselein, bracht het niet eerder gekende economische welvaart en culturele voorspoed in wat toen nog de Republiek der Nederlanden heette.

Echter, in die twee honderd jaar zijn er ook vele oorlogen gevoerd, vooral op zee, waarbij de V.O.C. veelal de directe aanleiding was. Spanje, Portugal en Engeland maakten het de V.O.C.-schepen zo moeilijk mogelijk op hun reis naar en van Azië. Dit en een groot wanbeleid zorgden ervoor, dat er na twee eeuwen een einde kwam aan de V.O.C.

Locatie: Zalencentrum “De Ontmoeting”, Achter ‘t Veer 20 te Geldermalsen

Voor leden van de HKWB gratis. Niet-leden betalen 5,-