Afbeelding
Foto:

Buitenwerkdag in Enspijk op 6 oktober

vrijdag 6 oktober 2023 13:00 tot 16:00

13:00-16:00 uur, Enspijk, Voedselbos. Op 2 juni is het voedselbos en agroforestry terrein van Vogelaar Vredehof feestelijk geopend. Op vrijdagmiddag 6 oktober wordt er een werk- en informatiemiddag voor geïnteresseerden georganiseerd in een vrijwilligerswerkgroep die zich bezighoudt met kleinschalig landschapsonderhoud.

Van 13.00 tot 16.00 uur worden de uitgangspunten uitgelegd en de rol van beheer en vrijwilligerswerk hierbij. Ook worden gelijk de handen uit de mouwen gestoken. De jonge aanplant in het voedselbos mag men aanbinden en ongewenste soorten verwijderen.

Kom ook kennismaken. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): slgelderland.nl/projecten/agroforestrywerkgroep.

Biodiversiteit en samen leren

Vogelaar Vredehof werkt samen met Albert Heijn aan dit initiatief om te onderzoeken hoe huidige en toekomstige fruitteelt nog verder kan verbeteren. Ook vervult het voedselbos een educatieve rol voor kinderen, scholen en de wetenschap. De vrijwilligerswerkgroep wordt georganiseerd in samenwerking met SLG en het Agroforestry Netwerk Gelderland.

In omschakeling naar een veerkrachtig teeltsysteem

Het voedselbos van Vogelaar Vredehof combineert elementen van landbouw en bosbouw om een ecosysteem te creëren waarin voedselproductie en natuurlijke processen hand in hand gaan.

Door het planten van een grote diversiteit aan eetbare bomen en struiken en het bieden van schuilplaatsen en voedselrijke kruidenranden voor nuttige dieren wordt biodiversiteit bevorderd en de bodemvruchtbaarheid verhoogd. Dit resulteert in gezond voedsel, een gevarieerd ecosysteem en een divers landschap.

Samen aan de slag

Om dit ambitieuze doel te bereiken en het voedselbos verder te ontwikkelen, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die geïnteresseerd zijn in verschillende vormen van voedselproductie. Meer ontdekken over agroforestry, voedselbossen of een graantje meepikken van de oogst? Kom dan helpen.

Deelname aan de werkgroep biedt een unieke kans om betrokken te raken bij de praktische aspecten van het voedselbos, zoals het planten en onderhouden van gewassen, het verzorgen van de bodem en het bevorderen van biodiversiteit. Samen met Albert Heijn wordt er een plek gecreëerd waar leren en ontdekken hand in hand gaan.

Aanmelden

Aanmelden voor de werkdag kan via slgelderland.nl/projecten/agroforestrywerkgroep. Na aanmelding ontvangt men een e-mail met details over het tijdstip en de locatie.

Dit is een activiteit van het Agroforestry netwerk Gelderland, deze activiteit wordt begeleidt door SLG en wordt deels mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.