Afbeelding
Foto: Bridgeman Images

Kunstlezing Marinetti en het futurisme

donderdag 15 december 2022 14:00

14:00, Neerijnen, Stroomhuis. Lisette le Blanc geeft op 15 december in het Stroomhuis om 14.00 uur een inleiding op een tentoonstelling.Tot 19 februari 2023 is er in het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling: “Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld”

Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af. Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. 

In de drie decennia die volgen gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven. De futuristen vormen daarmee de meest radicale avant-garde. Radicaler bijvoorbeeld dan de kubisten in Parijs die volgens Marinetti en de zijnen met hun naakten en stillevens in het verleden zijn blijven hangen. Maar radicalen met al hun vernieuwingsdrang hebben minder oog voor de valkuilen, de tegenstrijdigheden en de complexiteit van ons bestaan. Engagement kan ook gevaarlijk zijn.

In deze tentoonstelling volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti

Lisette le Blanc geeft op 15 december in het Stroomhuis om 14.00 uur een inleiding op deze tentoonstelling.

Er zijn nog kaarten (kosten € 12,50) beschikbaar. 

Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen (www.stroomhuisneerijnen.nl)