• Wijkagent in West Betuwe: Maaike Houterman.
• Wijkagent in West Betuwe: Maaike Houterman. Foto: Menno Binsma

Wijkagent Maaike is te volgen via social media maar verwacht geen gekke TikTok-dansjes

Algemeen 886 keer gelezen

WEST BETUWE • Maaike Houterman is wijkagent. Ze was enige tijd aan het waarnemen in enkele andere kernen van West Betuwe maar sinds januari heeft Maaike Houterman haar eigen ‘wijk’.

De brigadier met zelf Betuwse roots is verantwoordelijk voor Deil, Enspijk, Beesd, Rumpt, Gellicum, Acquoy en Rhenoy. De politie in West Betuwe werkt met meerdere wijkagenten. De naam dekt de lading niet helemaal, een stad heeft immers wijken en onze gemeente spreekt van kernen. Maar bij het woord wijkagent weet iedereen over het algemeen wat er bedoeld wordt: een politieagent die dicht bij de burger staat. “Het gebied is wel echt heel groot. Het is lastig om verwachtingen waar te maken.”

‘Veel gevraagd’

Houterman geeft aan dat er op dit moment veel van de politieorganisatie gevraagd wordt. “Dat kunnen we allemaal in de krant lezen, er ligt druk op onze capaciteit en dat is geen geheim.” Ook een wijkagent, waarvan eerst de bedoeling was dat deze geheel vrij zou worden gemaakt, moet nu diensten in de zogenoemde noodhulp draaien. “Ik werk dus onregelmatig en bijvoorbeeld voorlichting geven is dan lastig in te plannen.” 

Voorlichting 

Dat dit wel een belangrijk onderdeel is komt naar boven wanneer de wijkagent terugblikt op een themaochtend in een verzorgingstehuis. “Ik vertelde daar over cybercrime en oplichting via de telefoon. Een groot probleem waar vooral oudere mensen in West Betuwe mee geconfronteerd wordt.” Ook dat is anders dan in een grote stad. “Hier op het platteland willen de ouderen nog weleens denken dat een nette meneer in een pak geen crimineel kan zijn. Helaas blijkt dit regelmatig wel degelijk zo.” 

Zo zijn fraude en mobiel banditisme veelvoorkomende strafbare feiten in het gebied, blijkt ook uit cijfers. Mobiel banditisme zijn bijvoorbeeld de veelplegers uit de Randstad of Oost-Europa die hier komen inbreken. “Ondanks het landelijke karakter zit het hier met de infrastructuur goed in elkaar, criminelen kunnen hier komen ‘shoppen’ en snel weer maken dat ze wegkomen.”

Van gedachten wisselen

De rol van wijkagent neemt Houterman heel serieus. “Het was ook een heel intensief traject om het überhaupt te kunnen worden.” Nu is het tijd voor haar om een netwerk op te bouwen. “Ik ga vooral heel vaak op pad om te luisteren, te leren hoe het gebied in elkaar steekt en mensen te adviseren. Ik ben natuurlijk zoals iedere politieagent van de regels maar met mij kun je informeel goed van gedachten wisselen, denk ik zelf.” Uit bijvoorbeeld de aanhoudingen voorafgaan aan oud en nieuw zie je volgens de wijkagent hoe belangrijk het is om dicht bij de gemeenschap te staan. “Het zijn uiteindelijk de inwoners zelf die een duidelijke grens stellen en besluiten om bepaalde zaken ter sprake te brengen. Daardoor kunnen wij, ondersteund door het Openbaar Ministerie en de burgmeester, handelen. Deze manier van werken heeft tijd en vertrouwen nodig en daar wil ik de komende tijd aan werken.”

Een risico voor de wijkagent is dat ze naast haar dienstrooster nog bij nacht en ontij persoonlijk benaderd wordt. “Ik wil mensen toch vragen om vooral eerst het algemene nummer van de politie te bellen en bij verdachte situaties natuurlijk gewoon 112.” Wanneer je het telefoonnummer van de wijkagent krijgt is dat handig maar gebruik het verstandig. De wijkagenten van West Betuwe zijn ook actief op Instagram. “Berichtjes die ik daar krijg probeer ik te beantwoorden, daarnaast laat ik weleens iets zien van het politiewerk. Maar verwacht van mij geen gekke TikTok dansjes.”

Instagram

De wijkagenten in West Betuwe zijn makkelijk te volgen via Instagram. De gebruikersnaam van Maaike Houterman is bijvoorbeeld: wijkagent_deil_beesd Ook de andere wijkagenten in West Betuwe zijn te vinden en te benaderen via dit kanaal.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden