• EO bij LingeFilm.
• EO bij LingeFilm. Foto: Aangeleverd

Uniek ezelsdrama, hartverscheurende liefde en mythische wensster bij LingeFilm

Algemeen 284 keer gelezen

GELDERMALSEN • Filmtheater LingeFilm vertoont deze week de Poolse film EO (vrijdag 31 maart om 20.30 uur en woensdag 5 april om 20 uur) over een circusezel op reis door Polen en Italië, de verfilming van de bestseller Toen Ik Je Zag die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling (zaterdag 1 april om 20:30 uur en dinsdag 4 april om 14:30 uur, FILM+MIDDAG) en de nieuwe DreamWorks Animation De Gelaarsde Kat 2:De Laatste Wens (zondag 2 april 11 uur, FILM+AUTISMEVRIENDELIJK en om 14:30 uur FILM+KIDS, met activiteit tussen beide films).

EO (“eee-ohhh”) is een unieke roadmovie met een melancholische circusezel in de hoofdrol. Op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië ontmoet hij mensen van allerlei slag en is hij vaker slachtoffer dan held. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld. De wereld bezien door de ogen van een dier is een unieke filmervaring waarbij je je als mens vaak ongemakkelijk gaat voelen. De Poolse legende Jerzy Skolimowski levert een visueel experimentele aanvulling op Robert Bresson’s zwart-wit drama ‘Au Hasard Balthazar’ uit 1966. ‘EO’ sleepte in 2022 de ‘Jury Prize’ op het Filmfestival van Cannes in de wacht. New York Times: “Brilliant”. “It blows your mind”.

In de boekverfilming Toen ik je Zag (regisseur Ben Verborg) leidt het acteurskoppel Esther en Bastiaan op het eerste oog een droomleven. Ze krijgen allebei de ene na de andere fantastische rol aangeboden, wonen met hun kinderen op een idyllische boerderij en zijn nog altijd stralend verliefd op elkaar. Maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. De depressies, angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Uit alle macht probeert Esther om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten. Een hartverscheurend liefdesdrama met tragische afloop.

In De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens komt de dappere, vogelvrije Gelaarsde Kat erachter dat zijn passie voor gevaar en zijn minachting voor veiligheid hun tol hebben geëist. Hoewel hij zelf de tel is kwijtgeraakt, blijkt hij acht van zijn negen levens te hebben verspeeld. Om die levens terug te krijgen begint hij aan zijn grootste avontuur tot nu toe, een legendarische reis door het Zwarte Woud om de mythische Wensster te vinden en zijn verloren levens terug te krijgen.

Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag en zaterdag 20.30 uur, zondag 11 uur (FILM+AV) en 14:30 uur (FILM+KIDS), dinsdag 14:30 uur (FILM+MIDDAG) woensdag 20.00 uur. Entree normaal € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. KidsFilm Entree €7,50 /LingeFilmFanPas € 5.00.

E-tickets via www.lingefilm.nl.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie