• Een rij met kiezers voor het stembureau in Buurmalsen.
• Een rij met kiezers voor het stembureau in Buurmalsen. Foto: AB DONKER

Nieuwkomer BBB krijgt ook in West Betuwe veruit de meeste stemmen

Algemeen 1.984 keer gelezen

WEST BETUWE • Landelijk en op provinciaal niveau wordt gesproken over een monsterzege voor de BBB. Ook in onze gemeente zijn veruit de meeste stemmen naar deze partij gegaan. Volgens de voorlopige uitslagen kleurden 26 procent van de kiezers het vakje rood bij de partij van Gelderse lijsttrekker Rik Loeters. 

Opkomst hoger dan vier jaar geleden

Allereerst de opkomst in onze gemeente. Er kwamen dit keer vijf procent meer kiezers hun stem uitbrengen dan vier geleden. Het uiteindelijke percentage is uitgekomen op 67,8 procent van de kiesgerechtigden, de vorige Provinciale Statenverkiezingen mocht rekenen op 62,3 procent. Vooral in de avonduren, na etenstijd, kwamen via sociale media nog veel berichten binnen over lange rijen bij de dorpshuizen. “Ja ik moest eerst nog werken’, was een veelgehoorde opmerkingen. In Asperen werd zelfs melding gemaakt van een stembureau waar de stembiljetten op waren.

(tekst gaat verder onder de Twitterberichten)

Landelijke trend ook in West Betuwe

De voorlopige uitslagen binnen de gemeente laten dezelfde trend laten zien als landelijk, met een grote zege voor de BBB. Forum Democratie die deze positie de vorige keer opeiste, kon in West Betuwe nu op tien procent minder stemmen rekenen. De tweede partij die op veel stemmen mocht rekenen is de SGP. In percentage wordt er iets ingeleverd ten opzichte van vier jaar geleden, maar nog steeds 11,6 procent van de kiezers uit West Betuwe rekent op de SGP. Kort hierop, met enkele tiende procentpunten achterstand, is de VVD de derde partij in West Betuwe met 10,2 procent van de kiezers achter zich. Groeicijfers in enkele tiende procentpunten zijn in West Betuwe terug te vinden bij Partij voor de Dieren (0,7) en Lokale Partijen Gelderland (0,4). 

Van de nieuwkomers, waarvan BBB er natuurlijk ook een is deed JA21 gelijk aardig mee met 4,8 procent van de kiezers in West Betuwe achter zich. Volt, BVNL en ONS Gelderland konden in West Betuwe nog geen grote aantallen stemmen binnenslepen. De laatste twee zullen ook geen zetels innemen in de Provinciale Staten, net als LPG. Voor Volt en JA21 is dit wel het geval (beide 2 zetels). Het CDA dat landelijk als grote verliezer wordt aangewezen kon in West Betuwe op 4,4 procent minder kiezers rekenen. Ook de andere regeringspartijen verliezen wat en in West Betuwe is van de succesvolle tandem GroenLinks/PvdA niet veel te zien in de voorlopige uitslag. 

Provinciale Staten Gelderland 

Met drie zetels voor de SGP zou Lourens van Bruchem (3) uit Tricht weleens een nieuw Statenlid uit West Betuwe kunnen worden. Dit zal duidelijk worden nadat ook de voorkeursstemmen bekend zijn. Voor Gelderland is de zetelverdeling na de voorlopige uitslagen in ieder geval als volgt:

BoerBurgerBeweging: 13 zetels (+13)VVD: 6 zetels (-2)GroenLinks: 6 zetels (+/-0)PvdA: 5 zetels (+/- 0)CDA: 4 zetels (-3)D66: 3 zetels (-1)ChristenUnie: 3 zetels (-1)SGP: 3 zetels (+/- 0)SP: 2 zetels (-1)PVV: 2 zetels (-1)Partij voor de Dieren: 2 zetels (+/- 0)JA21: 2 zetels (+2)VOLT: 2 zetels (+2)Forum voor Democratie: 1 zetel (-7)50PLUS: 1 zetel (-1)BVNL: 0 zetels (+/- 0)LPG: 0 zetels (+/- 0)ONS Gelderland: 0 zetels (+/- 0) 

Waterschap Rivierenland 

Bijna vergeten maar gisteren werden ook verkiezingen voor het Waterschap Rivierenland gehouden. De verwachting is dat de Unie van Waterschappen donderdag aan het einde van de middag komt met een voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden