• Stembureau in Buurmalsen.
• Stembureau in Buurmalsen. Foto: AB DONKER

Verkiezingsdag: West Betuwe naar de stembus

Algemeen 1.001 keer gelezen

WEST BETUWE • Vandaag wordt er gestemd voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap Rivierenland. Wat kiest West Betuwe? Een verslag uit het gebied, de resultaten volgen later. Dit artikel wordt regelmatig aangevuld. 

Toegankelijk stemmen in Geldermalsen 

Derek van der Burg uit Geldermalsen zit in een rolstoel. Hij gaat later vandaag stemmen bij het gemeentehuis. Een van de noodgebouwen is in gebruik als stemlokaal en ook toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. "Overheidsgebouwen moeten toegankelijk zijn, maar deze locatie is voor mij ook gewoon het dichtste bij", geeft hij toe. De diverse stemlokalen in West Betuwe zitten vooral in de dorpshuizen, niet specifiek overheidsgebouwen zoals Derek schetst. Daarom waarschijnlijk niet allemaal toegankelijk. Leden van het Platform Toegankelijk West Betuwe trekken dan ook op verkiezingsdag door de gemeente om de diverse locaties als ‘mystery guest’ te bezoeken. In een eerder verschenen artikel in de krant gaven ze aan tijdens de bezoekjes natuurlijk hun stem uit te brengen maar ook te kijken waaraan het geld, dat de gemeente heeft ontvangen om toegankelijkheid te verbeteren wordt besteed. 

Twijfelen tot het laatste moment 

Terug naar Derek in Geldermalsen die tot het laatste moment nog twijfelde welk vakje op de kandidatenlijst hij rood zou kleuren. "De Stemwijzer kwam uit op 50PLUS of CDA maar daar heb ik nu niet het beste gevoel bij. Ik ga stemmen op de SP, toch met de Eerste Kamer in gedachten. Ik vind het lastig om bij de provincie een ideologie te ontdekken. Je hoort vooral veel over subsidies en projecten maar ik mis het grote plaatje. Dat wordt slecht uitgelegd vind ik. Van de SP hoor je goed hoe ze graag zien welke kant het op gaat, verder kijken dan de eigen vierkante meter. Belang bij goede zorg en een serieuze oplossing voor de huizenmarkt. Niet bouwen, bouwen, bouwen maar een duidelijk verhaal wat voor huizen er moeten komen."


• Derek van der Burg gaat (toegankelijk) stemmen bij het gemeentehuis in Geldermalsen. - Aangeleverd

Waardenburg vol provinciale dossiers

In Waardenburg, bij Dorpshuis de Koeldert is ook een stemlokaal ingericht. In het dorp wordt momenteel veel gesproken over de plannen rondom het verbreden van de snelweg A2 en ook de regelmatig voorkomende verkeersopstoppingen. De vele wegwerkzaamheden inclusief wegafsluitingen, de dijkverbreding en het sluipverkeer zijn hier onderwerp van gesprek. Zaken waarvan je zou verwachten dat ze een aansprekend thema zouden moeten zijn voor deze verkiezingen, omdat dit zaken zijn waar de provincie over gaat. Maar wanneer het over de echte keuze in het stemhokje gaat worden landelijke thema’s aangehaald. Er is niet echt iemand te vinden die met naam en toenaam in de krant wil maar de BBB wordt uiteindelijk toch regelmatig genoemd. Misschien omdat er twee lokale politici: Petra van Kuilenburg en Cor Nijhof op de kandidatenlijsten staan, maar mogelijk ook vanwege het tegengeluid en het opkomen voor de boeren. De op het oog meest zwijgzame mensen willen toch uiteindelijk wel verklappen waar hun stem naartoe gaat: de SGP lijkt naast de BBB op een groot aantal stemmen te kunnen rekenen.

Opkomst

Landelijk komen nu langzaam wat cijfers binnendruppelen over de opkomst.  In 2019 was de uiteindelijke opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen in West Betuwe 62 procent. Grote winnaar was toen Forum voor Democratie. Aan inwoners te horen zijn vooral veel mensen benieuwd naar hoe de BBB het gaat doen. De meeste gemeentelijke uitslagen worden verwacht vanaf 22.30 uur. 

Kandidaten uit West Betuwe

Annet IJff uit Buurmalsen staat op plek 2 namens de PvdA voor het Waterschap Rivierenland. Ze ging zoals hieronder te zien is stemmen in ‘Ons eigen gebouw’ in haar eigen woonplaats. Onderweg kwam ze veel bekenden tegen. "Het was gezellig, nu afwachten wat het resultaat wordt.’


Petra van Kuilenburg is lijstduwer voor de BoerBurgerBeweging en ging in ‘haar eigen’ Waardenburg stemmen, na een lange werkdag. "Toch best wel spannend", zegt ze zelf over de verkiezingen. 


• Petra van Kuilenburg (BBB) brengt haar stem uit.  - Aangeleverd

Lourens van Bruchem, nummer drie voor de SGP brengt zijn stem uit in woonplaats Tricht. Ook na een lange werkdag. Van Bruchem maakt een grote kans in de Provinciale Staten van Gelderland te komen met zijn positie op de lijst. Met de eerste resultaten zal duidelijk worden of dit daadwerkelijk het geval is.


• Lourens van Bruchem (SGP) brengt zijn stem uit in Tricht. - Aangeleverd

Eerste uitslagen

Morgenochtend zal bekend zijn hoe West Betuwe gestemd heeft. De eerste exitpolls in andere provincies laten een grote overwinning zien voor BBB. De Unie van Waterschappen komt donderdag aan het einde van de middag met een voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen. 

Stembiljetten op in Asperen?

Hieronder enkele tweets van inwoners of organisaties in West Betuwe over de verkiezingen:

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Derek van der Burg gaat (toegankelijk) stemmen bij het gemeentehuis in Geldermalsen.
• Lourens van Bruchem (SGP) brengt zijn stem uit in Tricht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden