• Marjanne en Tom van den Berg tussen de hortensia's
• Marjanne en Tom van den Berg tussen de hortensia's Foto: Cees Hoogteyling

Dit jaar wordt hét glastuinbouwevenement ‘Kom in de Kas’ gehouden op zaterdag 1 april

Algemeen 1.881 keer gelezen

WEST BETUWE • Vier bedrijven in de gemeente West Betuwe doen mee aan ‘Kom in de Kas’. Iedereen is op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur welkom bij Lewis Flowers in Tuil, Bolk Plants in Haaften, de kaasboerderij de Buitenhoeve in Haaften en Van den Berg in Est. Van den Berg is ook zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Kaasboerderij Haaften

Dit jaar is de Buitenhoeve, kaasboerderij in Haaften, een nieuwe deelnemer. Kirsten en Aico de Jongh besloten in 2017 de melkproductie van hun kleinschalige boerderij zelf te gaan verwerken. Kisten: “Zelf kaas maken lag voor de hand. Mijn man Aico en ik hebben daarvoor samen de opleiding gevolgd. Het is uitgegroeid tot een volwaardig zuivelbedrijfje. De basis hiervan zijn de zestig koeien die we hebben. Ze worden geweid op botanisch grasland. De dieren hebben dus in de zomer een dagelijks kruidenrijk salade buffet. Dat geeft aan onze producten een bijzondere, positieve smaak. In veel boerderijwinkels zijn onze producten verkrijgbaar. Sinds enkele jaren hebben we bij onze boerderij twintig barntenten staan.”

FarmCamps

“We zijn een FarmCamps. Op zaterdag 1 april worden de tenten gebruikt door collega’s. Ze gaan dan het streekproduct promoten wat ze maken. Het wordt een mooie “Streekmarkt’.” Het is de eerste keer dat de Kaasboerderij is ingeschakeld bij het glastuinbouwevenement. Er is ook aan de kinderen gedacht. Ze kunnen pony rijden, laten schminken, knuffelen met de dieren. De kaasboerderij is aan Buitenweg 65 in Haaften. 

De mooiste chrysanten

Marcel Leeuwis begon in 1962 in het fruit, hij behoorde tot een van de grootste fruittelers. Tot in het begin van 2000 schade na de nachtvorst in het voorjaar, de gedachte opkwam om het bedrijf te combineren met teelt van chrysanten. Zoon Yorick (37): “Het roer ging niet helemaal om, wel werd er een nieuwe chrysantenkas gebouwd. Het bleek een juiste beslissing te zijn geweest van mijn vader. De kas groeide uit tot een glasoppervlakte van acht hectare. Tot vorig jaar de grootste in Nederland. Er loopt een pad van vijfhonderd meter doorheen. Het hele jaar door chrysanten en dagelijks oogsten. De kassen zijn geautomatiseerd, zodat de bloemen niet beschadigd zijn voor ze ons bedrijf verlaten. We kunnen op zaterdag 1 april de bezoekers laten zien wat er allemaal gebeurt voor het bosje bloemen bij de bloemist in de winkel staat.” De chrysanten van Lewis Flowers, worden op biologische wijze gekweekt en gaan dagelijks naar de veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Rhein Maas in Duitsland. Tijdens de rondleiding en informatie kan men ook genieten van een heerlijke appel of peer. Men is welkom aan de Haarstraat 47 in Tuil.

Bolk Plants

Sinds twee jaar is aan de Enggraaf 36 in Haaften voor vader en zoon Bolk, de nieuwe locatie van het potplantenbedrijf. Voorheen was het gevestigd in Bruchem. Omdat daar geen uitbreidingsmogelijkheid was, besloot Martin Bolk naar meer ruimte uit te zien. De nieuwbouw heeft een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Martin Bolk: “We komen nu wel goed op stoom. We zijn blij met de ruimte die we hebben en dat we de modernste techniek hebben kunnen toepassen. Op een oppervlakte van zo’n zeven voetbalvelden kweken we diverse soorten tuingoed. Van geranium tot begonia’s en alles wat daartussen zit. Het voorjaar komt eraan, dan gaan onze tuinplanten naar alle hoeken van ons land en over de grenzen. Als ze eind mei ons bedrijf hebben verlaten, gaan we voor het najaar cyclamen kweken.” Tijdens de open dag van ‘Kom in de Kas’, kunnen de bezoekers kennismaken met de nieuwe diffuus verlichting waarin geïnvesteerd is. Hierdoor is het mogelijk, door een heel buizensysteem, veel hangplanten gekweekt worden. Het licht wordt gelijkmatig verdeeld, zodat planten die op de vloer staan, nauwelijks schaduw ondervinden van de hangplanten. Het brede assortiment wat Bolk Plants kweekt, wordt van water en voedsel voorzien door een druppel installatie. Kinderen mogen die dag een plantje poten en me naar huis nemen.

Fleurig Est

Ruim een miljoen hortensia’s, voor binnen en buiten, worden er jaarlijks gekweekt bij Van den Berg, aan de Kernheuvelstraat 20 in Est. Het is een geweldig moment om nu door de kassen te lopen. Afnemers zijn niet alleen de veilingen in Nederland, de planten uit Est gaan ver over onze grenzen. Na de zomer maken de hortensia’s plaats voor de teelt van kerststerren. Tussendoor worden er nog hangplanten gekweekt. De ruimte in de kassen wordt maximaal benut. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het ledverlichting-systeem. Bij een bezoek aan kassen bij Marjanne en Tom van den Berg, waar u ook op zondag welkom bent, kunt u zien hoe de planten door een robot worden uitgezet. De gehele automatisering is beide dagen in werking.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden