• Het personeel van de Etos is er klaar voor. Links Henk en Aart van der Werf.
• Het personeel van de Etos is er klaar voor. Links Henk en Aart van der Werf. Foto: Tom de Bruin Fotografie

Eigenaren heropende Etos in Geldermalsen: ‘We zijn van het dorp gaan houden’

Algemeen 2.591 keer gelezen

GELDERMALSEN • De Etos in de Geldersestraat in Geldermalsen heeft een metamorfose ondergaan. De broers Van der Werf willen er samen iets moois van maken. Jaren geleden hadden ze het niet voor mogelijk gehouden, maar Aart en Henk van der Werf zijn eigenaar van de Etos vestiging in Geldermalsen. 

Nadenken over de toekomst

Nadat in 2005 eerst hun moeder overleed en in 2021 hun vader, moesten ze onverwachts gaan nadenken over de toekomst van de onderneming. Bets van der Werf wás volgens haar zoons de Etos in Geldermalsen. In de zeven jaar dat ze de scepter zwaaide in het Etos filiaal kwam ze in de haarvaten van het dorp terecht. De schok was ook groot toen ze overleed. Samen met haar man had ze naast de drogisterij in Geldermalsen ook een lunchroom in IJsselstein. “De Etos was echt de trots van mijn moeder, mijn vader nam het stokje over na haar overlijden”, vertelt Henk van der Werf in een openhartig gesprek. 

‘Geen gemakkelijke keuze’

Hij geeft toe dat de betrokkenheid toen iets minder werd maar dat dankzij kundige bedrijfsleiders de winkel goed draaiende werd gehouden. Toen ook hun vader overleed moesten de broers serieus gaan nadenken over de toekomst van de ondernemingen. “Geen gemakkelijke keuze, Aart en ik hebben allebei een hele drukke baan. Ik ben bestuurder van een grote organisatie en mijn broer heeft een internetbedrijf.” 

“Zaak leeft’

Op het moment dat ze beiden echter de Etos in Geldermalsen binnenstapten wisten ze dat de winkel behouden moest blijven. “We voelden aan alles dat deze zaak leefde. Het personeel, een heel betrokken bedrijfsleidster Katinka en de vaste klanten. Daar kregen we serieus een warm gevoel van.” Met de directie van Etos volgde een serieus gesprek, om de franchiseformule door te mogen zetten was een verbouwing cruciaal.  De broers kochten het winkelpand, dat voorheen werd gehuurd en verbouwden als eerste het magazijn. “Het lekte, de temperatuur klopte niet en er moest een goede kantine komen. Na de gesprekken en de plannen wisten mijn broer en ik het zeker: hier gaan we iets moois van maken.” 

Niet dagelijks zelf aanwezig

Voor het gesprek is de aannemer net klaar met het verbouwen van de winkel. De werkzaamheden worden overgedragen aan het winkelpersoneel dat nu terugkomt van een weekje vakantie. “Wat is het mooi geworden”, roept een medewerkster, terwijl ze de kantine in loopt. Vervolgens gaat ze snel aan de slag om de winkel in orde te maken voor de grote opening.  De broers zijn tijdens de verbouwing continue betrokken geweest. Wanneer straks de winkel weer volop draait geven ze de zaak terug in handen van de bedrijfsleidster. “Ik ben van de personeelszaken, Aart is administratief bezig en bemoeit zich met de inkoop. Verder is het niet zo dat we dagelijks hier zijn. We genieten van het trouwe personeel, daar plukken wij de vruchten van.”

Gunfactor van het dorp

De broers voelden de gunfactor van het personeel en het dorp. “Dat merk je aan hoe de klanten in de winkel met het personeel omgaan en andersom. Ook het contact met de andere ondernemers voelt goed. We komen zelf uit Kerkdriel en vonden het vooraf lastig in te schatten. Onze ouders waren de bevestiging dat je hier niet per se vandaan hoeft te komen om succesvol te zijn.”
“Ik denk wel dat je moet kunnen aanvoelen hoe de ondernemers in een dorp met elkaar werken en hoe je klanten in elkaar steken. Er zijn meerdere winkels met hetzelfde aanbod, ik denk dat we met Etos wel in een wat hoger segment zitten. Dat onderscheidt de verschillende zaken weer van elkaar. Na deze stappen kunnen we wel zeggen dat we echt wel van het dorp zijn gaan houden. Hopelijk kunnen we de mensen laten zien dat we er het beste van willen maken.”

‘Moeder straalt op afstand’

De vernieuwde Etos winkel in de Geldersestraat 28 in Geldermalsen is vrijdag 10 maart feestelijk (her)opend, in het bijzijn van de wethouder werd het lintje doorgeknipt en konden de klanten gelijk terecht. Medewerkers en de broers van der Werf zijn trots op het resultaat. “Onze moeder zit nu op een afstand echt te stralen, dat weet ik zeker.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden