Henk van ’t Pad
Henk van ’t Pad Foto: Christa Heine Fotografie

Henk van ’t Pad lijsttrekker PvdA Waterschap Rivierenland: ‘We moeten aan meer duurzame oplossingen werken’

Algemeen Rivierenland kiest bestuur waterschap 640 keer gelezen

RIVIERENLAND • Henk van ’t Pad uit de gemeente Vijfheerenlanden is lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen voor Waterschap Rivierenland op 15 maart. De oud-wethouder van Leerdam is al enige jaren heemraad (dagelijks bestuurder) bij het waterschap.

Van ‘t Pad: “Het waterschap wordt belangrijker. Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met zowel wateroverlast als met een tekort aan water. Het waterschap kijkt wat ook op de langere termijn noodzakelijk is voor de veiligheid in Rivierenland.” 

Het werkgebied van Waterschap Rivierenland ligt tussen de grote rivieren, vanaf de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Met aan de noordgrens de Nederrijn en de Lek en aan de zuidgrens de Maas. Het waterschap zorgt niet alleen voor veilige dijken, maar ook voor het zuiveren van afvalwater. In Rivierenland zijn er 33 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), waar het rioolwater van alle 26 gemeenten wordt gezuiverd. 

Duurzame oplossingen 
“Op de grote RWZI’s halen we nu al energie uit het afvalwater”, legt Van ‘t Pad uit. “In Tiel en Nijmegen wordt het omgezet in elektriciteit en in Sleeuwijk in biogas. Naast energie willen we meer grondstoffen terugwinnen uit afvalwater. We moeten aan meer duurzame oplossingen werken, in het belang van toekomstige generaties. En dat moeten we samen doen, met inwoners, bedrijven, agrariërs en gemeenten.”

De PvdA wil de komende jaren meer inzetten op het vasthouden van water voor droge periodes. “Naast dijken en rioolwaterzuiveringsinstallaties willen we ook dat het waterschap dicht bij de mensen actief is. Iedereen kan zijn/haar steentje bijdragen door bijvoorbeeld (schuur)daken te vergroenen of tegels uit de tuin te halen.”

 De PvdA maakt zich sterk voor het ondersteunen van vergroeningsprojecten. “Op deze manier kunnen we met z’n allen het riool ontlasten en bijdragen aan het beter opvangen en bufferen van regenwater. Zo kunnen we allemaal, ook op een bescheiden manier, meehelpen de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.”

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie