• Vrijwilligers van Helping Hands bij het pand aan de Rijnstraat.
• Vrijwilligers van Helping Hands bij het pand aan de Rijnstraat. Foto: J.Wijngaard

Bij Stichting Helping Hands draait het om de mensen

Algemeen 828 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het is gezellig druk binnen bij Helping Hands in Geldermalsen. De vrijwilligers zijn bezig met het sorteren van kleding. 

De Stichting heeft een pand aan de Rijnstraat in Geldermalsen. Hier worden mensen geholpen als het financieel tegenzit. Tegen kleine prijsjes kunnen er ook spullen gekocht worden.

Commerciële activiteit

“Dat is inderdaad een verschil met andere instanties, wij verkopen ook spullen”, vertelt Karin Welgraven. “Bij ons zit er een bedrijfsplan achter met commerciële activiteit omdat we nagenoeg geen subsidies ontvangen, maar wel bijvoorbeeld de huur van ons pand moeten betalen. Gelukkig hebben we ook donateurs en mensen die overbodige spullen komen brengen.” 

‘Ook vrijwilligers groeien bij ons’

Het lijkt de mix van de drang om anderen te willen helpen met juist ook de zakelijke kant waar de kracht ligt bij Helping Hands. “We helpen mensen als ze het zwaar hebben maar laten ze bijvoorbeeld ook groeien.” Karin doelt op het feit dat de vrijwilligers die voor de stichting werken vaak als klant binnenkwamen. Anita werkt ook als vrijwilliger voor de stichting en mag straks een opleiding gaan volgen tot leidinggevende. “Dit had ik nooit gedacht, ik heb het zwaar gehad en nu krijg ik een mooie kans om aan mezelf te werken.” Karin probeert zoveel mogelijk buiten de gebaande paden te denken: “Er zijn zoveel regels en instanties, de benadering vaak onpersoonlijk en heel zakelijk. Het gaat om mensen, kijk wie ze zijn en wat ze te bieden hebben.” Sinds kort werkt ook Irina als tolk bij Helping Hands, ze zou met haar vertaalwerk veel geld kunnen verdienen maar wil gewoon helpen. “Natuurlijk weet ik met mijn achtergrond en werkervaring prima de weg bij de officiële instanties. Die kennis gebruik ik ook maar deze basis ligt gewoon hier tussen mijn mensen.”

“Niet oordelen, naar mensen kijken’

Karin heeft met Helping Hands een bewogen geschiedenis in Geldermalsen. Ze is strijdvaardig en blijft doorgaan met waarvoor ze ooit begonnen is. Door haar netwerk is de stichting wel bij diverse organisaties aangesloten waardoor er meegedaan kan worden aan specifieke acties zoals gratis maandverband, kinderboeken en spelletjes. “Maar we toetsen niemand, je hoeft hier geen bewijs te overleggen. Zaken die buiten de bijzondere bijstand vallen proberen we aan te bieden. Denk daarbij aan een beugel voor een kind of een laptop voor school”, vult Karins dochter Sharon aan. Karin begon vanuit huis en heeft zelf ervaring met schulden. “Door niet te oordelen, maar naar de mens te kijken ontvangen we hier zelfs mensen uit Friesland en Limburg.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie