Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Oscar-kandidaat en een intiem portret van een koe bij Lingefilm

Algemeen 346 keer gelezen

GELDERMALSEN • Filmtheater LingeFilm vertoont deze week de bekroonde film Cow, een ontroerende en onopgesmukte documentaire over het leven van een melkkoe (vrijdag 10 februari om 20.30 uur FILM+EXTRA met een nagesprek en woensdag 15 februari om 20 uur), en de veelbesproken Oscarkandidaat Triangle of Sadness (zaterdag 11 februari om 20.30 uur en zondag 12 februari om 20.00 uur).

Cow vertelt het verhaal van Luma, ofwel melkkoe nummer 1129 op een Engelse zuivelboerderij. Andrea Arnold portretteert in haar eerste documentaire het leven van Luma op een ongeromantiseerde manier, zonder commentaar en veelal gefilmd vanuit het perspectief van de koe en haar stalgenoten. De mensen op de boerderij komen nauwelijks in beeld. Zo leren we veel over het leven in de stal en de industriële wijze waarop de melk wordt geproduceerd. Bij de voorstelling van vrijdag 10 februari heeft LingeFilm een spreker uitgenodigd. Jan Dirk van de Voort, biologisch melkveehouder en kaasmaker van De Groote Voort in Lunteren kan als geen ander de filmkijkers de achterkant van het melkveebedrijf laten zien en toelichting geven op de film. Hij zal ook vertellen over de overgang van regulier naar biologisch bedrijf en wat daarbij anders gedaan wordt dan we in de film zien. Dierenwelzijn en evenwicht van de natuur zijn daarbij belangrijker dan een grote productie. De bezoekers krijgen uiteraard ook de gelegenheid om vragen te stellen.

In de even hilarische als pijnlijke speelfilm Triangle of Sadness worden de social media-influencers en fotomodellen Carl en zijn vriendin Yaya op een superluxe cruise uitgenodigd. Na een storm zinkt het jacht en strandt het koppel met enkele miljardairs en een schoonmaakster op een eiland. In een strijd om te overleven wordt de hiërarchie in het gezelschap op zijn kop gezet. Triangle of Sadness is een geslaagde, kritische en absurdistische blik op de wereld van de superrijken en de ongelijkheid in de wereld. De film werd al overladen met prestigieuze prijzen zoals de Gouden Palm in Cannes, maar maakt dit voorjaar ook nog kans op drie Oscars. Deze film is dus een echte must-see.

Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag (FILM+EXTRA) en zaterdag 20.30 uur, zondag en woensdag 20.00 uur. Entree normaal € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. E-tickets via www.lingefilm.nl.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie