• De snoepkraam van 'Piet Snoep' op de markt in Geldermalsen.
• De snoepkraam van 'Piet Snoep' op de markt in Geldermalsen. Foto: J.Wijngaard

Piet neemt afscheid van de markt in Geldermalsen

Algemeen 637 keer gelezen

GELDERMALSEN • De kenmerkende lach van Piet de Heer zal na 10 februari niet langer over de markt van Geldermalsen schallen. Na vijftig jaar draagt hij het stokje over. Nog twee keer staat hij op zijn vertrouwde plek, daarna neemt Marco het van hem over. Het is duidelijk dat hij gemist gaat worden, bij zowel vaste klanten als collega’s op de markt. 

Vaste klanten

Piet en Marco staan nu nog samen in de snoepkraam, waar het een gezellige boel is. Marco leert van Piet de vaste gezichten kennen, van sommige klanten is het de derde generatie die langskomt voor een zak snoep of een doosje chocolade. “Het assortiment is mijn belangrijkste troef geweest”, zegt Piet daarover. Sommige zoetekauwen komen voor een stukje nostalgie: drop van vroeger. De jongeren komen vooral langs om de snoeppot weer te vullen.

Met iedereen een praatje

Anoniem een zakje drop halen lukt niet bij Piet, hij maakt met iedereen een praatje en vooral een grapje. Een vrouw grijpt naar haar oren, wanneer Piet vraagt waarom ze maar één oorbel in heeft. Niets aan de hand natuurlijk, maar genoeg reden om de gulle lach weer over het Marktplein te laten schallen. Het is wat Marco zo mooi vindt aan zijn carrièreswitch: “Ik werkte altijd in de ICT en gooi nu het roer om, het contact met mensen is waar ik van geniet. Echt iets verkopen en het door je handen laten gaan, prachtig.”

Twee werelden

Met Marco zijn achtergrond in de ICT en de halve eeuw ervaring van Piet ontstonden er de laatste maanden mooie dingen. Ze leerden van elkaar en Marco zag hoe de twee werelden bij elkaar gebracht kunnen worden. “Straks sta ik ook gewoon ouderwets op de markt, gezellig. Maar tegelijkertijd denk ik na over bijvoorbeeld een webshop met bijbehorende app.”

Snoep blijft op de markt

Het snoep blijft op de markt maar Piet gaat met pensioen, hij gaat helpen bij het maken van chocolade. Want niets doen ziet hij nog even niet zitten, wanneer een vrouw over geraniums begint trekt hij een vies gezicht. De vaste klanten gaan hem missen en wensen hem het allerbeste. Maar het snoep blijft voorlopig nog wel even op de markt van Geldermalsen en is bij Marco in goede handen. “Knap wat Piet heeft opgebouwd en voor mij een mooie kans zijn kraam compleet over te nemen”, vertelt Marco die sinds oktober samen met zijn leermeester optrekt en de markten afgaat. “Ik zoek nu alleen wel een nieuwe sidekick, dus als er iemand is die mij graag helpt op de markt in Geldermalsen dan is hij of zij welkom.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Piet met zijn opvolger Marco.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beweegroutes met QR-codes in Meteren en Asperen Algemeen 23 mrt., 17:40
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:06
Afbeelding
Schrijver Steven Verhorst uit Heukelum: 'Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit' Algemeen 23 mrt., 13:00