Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hospice Nocturne kijkt reikhalzend uit naar nieuwbouw

Algemeen 901 keer gelezen

REGIO • Dit jaar nam de organisatie van Hospice Nocturne het besluit tot nieuwbouw.

De mensen die werkzaam zijn bij het hospice, staan te trappelen om komend jaar voor nóg meer gasten in de laatste levensfase te mogen zorgen. Maar voor het nieuwe grotere pand in de wijk Parijsch is nog veel geld nodig.

Grondlegger

In 2023 bestaat Hospice Nocturne 25 jaar. Jaarlijks ontvangt het gemiddeld 35 tot 40 gasten, die er voor een aantal maanden, weken of soms een paar dagen hun laatste thuis vinden. 

In 1998 startten Mia ter Haar en Marianne Slootman (overleden in 2018) hun hulp bij terminale patiënten thuis. Er kwam algauw een één kamerhospice en in 2010 werd de huidige locatie aan de Gershwinhof met drie gastenkamers in gebruik genomen. 

April dit jaar heeft Mia afscheid genomen en is ze met pensioen gegaan. Ze heeft zich 25 jaar lang met hart en ziel ingezet voor het hospice, de gasten, familieleden, én vrijwilligers.

Te klein

De laatste jaren werd het hospice langzaamaan te klein. Met drie kamers, twee badkamers, één huiskamer, een klein kantoor en berging is er vaak ruimte en soms privacy te kort. Volgend jaar hoopt het hospice te kunnen verhuizen naar een nieuw te bouwen pand in de wijk Parijsch. 

Het wordt meer dan tweemaal zo groot, met de mogelijkheid van vier gasten, vijf in geval van nood, en veel meer ruimte voor overleg, berging en privacy. Het hospice is financieel afhankelijk van structurele en incidentele giften van donateurs en subsidie van de gemeente Culemborg. 

Dit jaar doneerden veel stichtingen, ondernemers en particulieren al mooie bedragen, maar er is meer nodig. Want het zijn spannende tijden met de stijgende tarieven van bouwmaterialen en energie en boodschappen.

Vrijwilligersclub

Het hospice draait op de inzet van vier (parttime) coördinatoren en een grote groep vrijwilligers, die met z’n allen leven willen toevoegen aan de laatste dagen van de gasten, zowel thuis als in het hospice. 

Dit jaar hebben zich zo’n twintig nieuwe vrijwillige gastvrouwen en gastheren gemeld. Ze draaien inmiddels volledig mee met de diensten van vier uur tussen 7.00 en 23.00 uur in het hospice, of, zo lang als nodig, bij thuisinzet. 

Dat het team goed draait, is ook door de landelijke koepelorganisatie VPTZ opgemerkt. Zij nomineerden het hospice in september voor de prijs van hospice dat het best voor de vrijwilligers zorgt in 2022. Hospice Nocturne eindigde bij de drie laatsten, een roemvolle plek. De uitreiking van deze prijs werd online bijgewoond door de vrijwilligers in Café de Mart, waar Margriet Kuijer trakteerde op een feestelijke middag. 

Op de nieuwe website delen vrijwilligers hun ervaringen in het hospice: www.hospicenocturne.nl. 

Meer weten over de nieuwbouw: www.samenvoornocturne.nl

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden