• De Piranha's buiten het zwembad op avontuur.
• De Piranha's buiten het zwembad op avontuur. Foto: Aangeleverd

Duiken met Piranha’s in Geldermalsen

Algemeen 1.021 keer gelezen

GELDERMALSEN •  Op zomaar een vrijdagavond in zwembad het Wiel in Geldermalsen wordt het zwembad overgenomen door mannen en vrouwen in duikpakken. De duikvereniging houdt haar vaste trainingsavond, de jeugd leert spelenderwijs duiken, er wordt onderwater gehockeyd en op de bodem liggen duikers met zuurstoflessen op hun rug allerlei oefeningen te doen. 

Sinds 1979

‘De Piranha’s’ bestaan sinds 1979 en is een bekende vereniging in de omgeving. Toch loopt het ledenaantal gestaag terug, iets dat mogelijk met de coronapandemie te maken heeft, de teruglopende populariteit van het zwemmen en duiken of een andere onbekende reden.  Aan het enthousiasme van de bestuursleden en vele vrijwilligers ligt het niet, nieuwkomers worden met open armen ontvangen en stap voor stap begeleid bij het duiken. Met veel geduld wordt iedereen op zijn of haar manier naar een basisniveau gebracht waarop met plezier gedoken kan worden, of gesnorkeld. Enkele leden geven ook toe dat ze het na een tijdje wel gezien hadden om te duiken naar de bodem van het zwembad. Zo ontstond het idee om onderwaterhockey te gaan spelen. Maar diezelfde leden houden de basisvaardigheden voor het reguliere duiken op pijl. Ze sluiten dan bijvoorbeeld wel weer aan zodra de verenging op een buiten locatie gaat duiken.

Als een familie

De vereniging is als een familie, voor sommige letterlijk gezien ook de kinderen lid zijn. Aan het begin van de avond mag eerst de jeugd trainen met snorkelduiken en daarna is er ruimte voor het echte duikwerk, vrij zwemmen of voor onderwaterhockey. Voor een buitenstaander ziet het er mogelijk wat chaotisch uit, een zwembad vol dat opeens verandert in een duikparadijs. Maar alles  is volgens een schema ingedeeld. Een hoek voor de onderwaterhockeyers, het diepe gedeelte voor de oefeningen van de duikers en een mooi hoekje voor de beginnelingen. Het is duidelijk dat iedereen elkaar ook in de gaten houdt, veiligheid staat hoog in het vaandel en de standaardprocedures worden herhaaldelijk uitgelegd. 

Aandacht voor beginners

Juist de beginnelingen lijken op hun plek bij de vereniging waar met instructeurs geduldig gewerkt wordt aan de eerste duikmomenten. Obstakels zoals voor het eerst met perslucht duiken worden zorgvuldig genomen, ondersteund met ervaren duikers en goed opgeleide instructeurs. De tijd wordt goed gebruikt om gestaag steeds een stapje verder te gaan. Met oog voor de veiligheid. Eenmaal klaar voor het echte werk kan het traject richting een brevet ingezet worden. Vaak meer waard dan de brevetten die worden uitgedeeld bij (korte) duikvakanties. De vereniging snapt dat de aanschaf van het materiaal kostbaar kan zijn en daarom zijn voor de eerste duiken de spullen te leen en later te huur. 

Warm welkom voor nieuwe leden

De Piranha’s staan te popelen om meer mensen in zwembad Het Wiel te verwelkomen op hun clubavond op vrijdag. Ze staan open voor een goed gesprek om duikplannen te bespreken en om geïnteresseerden kennis te laten maken met de eerste slagen onder water met of zonder perslucht. De leden maken het hele jaar door plannen om niet alleen te duiken in het zwembad maar ook in buitenwater.

www.osv-piranha.nl/index.html

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden