Afbeelding
Foto: 123RF.com

Jolanda Buwalda: “Doneer die 190 euro aan de Energiebank”

Algemeen 687 keer gelezen

REGIO • Met een solidariteitsfonds hoopt de Energiebank Rivierenland de komende maanden voor een specifieke groep Rivierenlanders iets te kunnen betekenen. Ze roepen inwoners die het kunnen missen op de 190 euro van de energiemaatschappij aan dit fonds over te maken. 

Energiebank Rivierenland

Vrijwilligers van de Energiebank bestrijden energiearmoede. Ze coachen mensen die op zoek zijn naar besparingen in energieverbruik. Jolanda Buwalda van de Energiebank komt bij mensen thuis. “Gemeenten en het Rijk steunen verduurzaming met allerlei subsidies. Het zijn tijdelijke maatregelen met daaraan wel een inkomenstoetsing gekoppeld. Ondersteuning die nu geleverd wordt door de overheid en de energiemaatschappijen wordt in november en december uitbetaald. “Deze bedragen komen niet altijd op de goede plek terecht, niet iedereen heeft het nodig omdat ze voldoende inkomen hebben of omdat het energieverbruik laag is. En sommige mensen hebben juist meer begeleiding en praktischere hulp nodig.”

Oude wasmachine

Wanneer het solidariteitsfonds straks draait is de ambitie om het geld heel specifiek te gebruiken. Jolanda geeft een voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan: “Binnen een huishouding staat een energie slurpende, vijftien jaar oude wasmachine. Ongemerkt kan zo’n apparaat zorgen voor 140 euro extra per jaar op je energierekening. De aanschaf van een nieuwe vraagt een investering. Met het fonds van de Energiebank gaan we bij een lokale ondernemer een nieuwe wasmachine aanschaffen, installeren en vervolgens wordt de gebruiker gecoacht in het gebruik ervan. Simpele, misschien vanzelfsprekende dingen zoals de eco-stand gebruiken of je was op dertig graden doen worden weleens over het hoofd gezien.”

Energie bespaaradvies

Vooraf wordt wel degelijk gekeken of iemand het daadwerkelijk niet zelf kan bekostigen maar de Energiebank benadrukt dat ze geen toetsing doen zoals overheidsinstanties. Bij de Energiebank is er ook oog voor een doelgroep die modaal verdient en vaak geen gebruik kan maken van allerlei regelingen terwijl ze het wel nodig hebben. Inwoners dienen er wel rekening mee te houden dat ze bij een bijdrage voor een witgoedapparaat ook een energie bespaaradvies krijgen en een gesprek over mogelijkheden voor de langere termijn.

Donaties

Energiebank Rivierenland werkt samen met de Energieloketten in de regio Rivierenland en is opgericht op advies van Regionale Energie Strategie FruitDelata Rivierenland. Energiebank Rivierenland is onderdeel van een netwerk van lokale energiebanken en de Stichting Energiebank Nederland. Een donatie kan gedaan worden via: NL76RABO0319182037 onder vermelding van Solidariteisfonds.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden