• Luc(links) en Wout de Wit en boer Jan van der Worp, toeleverancier van grondstoffen voor de bouw van een circulaire woonwijk.
• Luc(links) en Wout de Wit en boer Jan van der Worp, toeleverancier van grondstoffen voor de bouw van een circulaire woonwijk. Foto: Angeliek de Jonge

Bouwboeren zoeken proeftuin locatie in Rivierenland

Algemeen 874 keer gelezen

WEST BETUWE • De in 2021 opgerichte Bouwboeren hebben een bijdrage uit het Duurzaamheidsfonds gekregen om een proef van hun project, om gewassen te telen voor bouwmateriaal, te starten in West Betuwe. 

Er wordt nu gezocht naar een geschikte locatie voor deze proeftuin. 

Zaaien en oogsten

De proeftuin moet ruimte bieden aan een vijftal gewassen waarbij gedacht kan worden aan vlas, industriële hennep, stro, miscanthus en sorghum met eventueel andere gewassen op de langere termijn. Het telen is niet bewerkelijk volgens Luc de Wit van de Bouwboeren: “Het is zaaien en oogsten. Zonder het gebruik van kunstmest of pesticiden zorgen we tevens voor minder handelingen op het land. Het bodemleven wordt als bijkomend voordeel gestimuleerd door de diep wortelende gewassen.” De oogst wordt met een nu in ontwikkeling zijnde verwerkingsmachine lokaal verwerkt”, legt Luc uit.

Alternatief laten zien

Hij sprak met agrariërs, maar merkte op dat zij deze nieuwe vorm van landbouw nog lastig vinden. “De boeren zitten nu natuurlijk in een moeilijke situatie, sommigen worden bedreigd in hun huidige bedrijfsvoering. Het omarmen van dit soort nieuwe ontwikkelingen is dan moeilijk, terwijl dit eigenlijk het moment zou moeten zijn voor boeren om op kleine schaal met alternatieve verdienmodellen te experimenteren. Met een proeftuin kunnen wij ze hét alternatief laten zien”, vertelt Luc. Volgens Luc is dit de manier waarop twee sectoren in crisis elkaar kunnen gaan helpen. De boeren met de stikstofproblematiek, de bouw met de aanvoerproblemen van grondstoffen en hoge energiekosten. Allebei zitten ze met een uitdaging om te verduurzamen. “Onze roots liggen in de woning ontwikkelende sector en we kregen twee jaar geleden zelf te maken met een tekort aan materiaal. Dat werd voor ons de uitdaging om na te gaan denken of we op een andere manier aan onze materialen konden komen. Met een verkorte lokale keten waarbij je niet afhankelijk bent van producten van ver.

Ambitieuze projecten

Bouwboeren, onderdeel van Vidès circulaire (her)ontwikkeling, kwam in het nieuws toen ze een project presenteerden met een complete circulaire woonwijk. “Dat zijn ambitieuze, maar realistische projecten. Eigenlijk komt het erop neer dat we woningen gaan oogsten. Het mooie is dat er ieder jaar weer opnieuw geoogst kan worden met nieuwe grondstoffen tot gevolg die veel co2 vastleggen en dichtbij de oogst locatie verwerkt en gebruikt worden. 2023 wordt een pilotjaar met hopelijk voor de Bouwboeren een mooie proeftuin locatie van ongeveer 10 hectare grond. De gewassenkeuze is gebiedsafhankelijk. 

Zoektocht in Rivierengebied

In Meerkerk is reeds een proeftuin met 3 hectare zonnekroon aangeplant, voor West Betuwe en het Rivierengebied is het onderzoeken wat het beste past. En dat kan een jaarlijks proces van zaaien, oogsten en verwerken worden. Grondeigenaren die grond beschikbaar hebben en met het experiment mee willen doen, kunnen zich melden via bouwboeren.nl.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden