• Directeur Theo met de kinderen van groep 5.
• Directeur Theo met de kinderen van groep 5. Foto: J.Wijngaard

Afscheid schooldirecteur Theo Jeninga van CBS Herwijnen

Algemeen 1.004 keer gelezen

HERWIJNEN • Een kleuter typeerde Theo eens als ‘burgemeester’ van de school. Misschien dat hij afscheid neemt als circusdirecteur, want hij verheugt zich het meest op het circusfeest als afsluiter. 

Theo streek in Herwijnen neer toen hij ruim 25 jaar in Zuid-Limburg had gewerkt. Het dorp in West Betuwe, toen nog Lingewaal, deed hem denken aan zijn eerste baan als schoolmeester in Sprang-Capelle. Herkenning en erkenning van het dorpse leven met al zijn kenmerkende eigenschappen en inwoners. 

Samen onder één dak in Herwijnen

Dit kwam nog meer naar boven toen er plannen werden gemaakt om de openbare en christelijke basisschool in Herwijnen onder één dak samen te brengen. “Het was een ding, want dit is wat de mensen in hun diepste raakt, het is cultuur”, blikt hij terug. Maar volgens de directeur is het heel mooi geworden en kan niemand zich meer voorstellen dat het anders is geweest. “Het enige is dat ze de nieuwbouw op een bepaald moment buiten het dorp wilden hebben, daar is een stokje voor gestoken. De school moet in het hart van het dorp”, zegt hij over de nieuwbouw en verbouwing.

Pijlers van het dorp

Wat Theo betreft zijn er in het dorp vier pijlers: De verenigingen, de kerk, de winkels en de school. “Als er een voorziening onder druk komt te staan, merk je dat direct.” Als directeur probeerde hij de pijlers ook te verbinden met elkaar. De kinderen kennis te laten maken met bijvoorbeeld de muziekvereniging.
Vanuit het bestuur van de stichting achter de christelijke scholen voelde hij altijd veel steun en vooral veel vrijheid om met een eigen filosofie te kunnen werken. Theo legt uit: “Natuurlijk hebben we hier een bepaalde, christelijke identiteit die we gebruiken in de onderwijsmethode. Verder staan wij voor groeien, leren en samenwerken.

Rentmeesterschap

De identiteit zit dan in dat samenwerken waarbij we wat orde en regels hanteren met hoe we met elkaar omgaan. Ik vind het eigenaarschap bij kinderen belangrijk, ze zelfstandig laten leren en de basis daarvan is dat leerkracht in gesprek gaat met de kinderen. Wat je hier doet neem je ook mee naar buiten, een soort rentmeesterschap”, zegt hij. Wanneer Theo even stilvalt en nadenkt zegt hij opeens: “Wij zijn helemaal niet zo bijzonder, dat hele verhaal over positioneren en dergelijke is iets van deze tijd. Een solide basis en daar met zijn allen achter staan en er samen hard voor werken, dat is je uitgangspunt.”

Iedereen betrokken bij de school

“Ik vind het mooi als ik kinderen enkele weken voordat de vakantie eindigt alweer bij school zie hangen, dan weet ik dat ze de school missen.” Theo is dan trots op de betrokkenheid die hij ziet bij zijn team, maar ook de ouders. “Die staan ook voor ons klaar om te ondersteunen bij de pleinwacht en andere dingen. Ik laat een school achter die nog steeds bij het dorp hoort. Mijn opvolger Annemarie kan hiermee doorgaan. Of ze moeten opeens hele andere plannen hebben”, lacht Theo.

Op 30 november is er een afscheidsreceptie van 16.00 tot 17.30 uur op CBS Herwijnen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden