• Het hek van de van Nederpelts, geschikt om de wolf bij de stal weg te houden.
• Het hek van de van Nederpelts, geschikt om de wolf bij de stal weg te houden. Foto: J.Wijngaard

Doodgebeten schapen in Gellicum werk van een wolf?

Algemeen 3.593 keer gelezen

GELLICUM • In de nacht van donderdag op vrijdag werden bij boer Jan Middelkoop zes schapen doodgebeten. Het is hoogstwaarschijnlijk het werk van een wolf. In en rond Gellicum heerste de afgelopen nachten onrust.

Met vuurwerk werd geprobeerd om de nachten erna de wolf te verjagen. Vooralsnog liet hij zich niet zien en werden er ook geen schapen meer aangevallen. Angelique en Ronald van Nederpelt houden al drie jaar rekening met de komst van de wolf rondom hun boerderij in Gellicum. 

Billy

Toen wolf ‘Billy” in 2019 door Buurmalsen en andere plekken in West Betuwe trok wilde Angelique de beste bescherming voor haar dieren. “Billy was nog te volgen, je kon hem aan zien komen met de meldingen die gedaan worden. Donderdagnacht kwam uit het niets deze aanval”, zegt Angelique. Ze heeft angst voor de wolf en ligt nu veel wakker. Ze is waakzaam, ondanks de grote investeringen die ze deed om haar paarden, geiten en nog meer van haar geliefde dieren te beschermen.

Investeringen

Angelique wijst naar de richting van de Nijsteeg, waar de wolf toegeslagen moet hebben bij boer Jan Middelkoop. Om het erf van de Van Nederpelts is een groot elektrisch hek aangebracht, de grootste investering van 16.000 euro. Om haar heen dartelt de andere investering, een Pyrenese Berghond. De hond kan op natuurlijke wijze het erf bewaken tegen de wolf. En eventueel in een één-op-één gevecht de strijd aangaan. De maatregelen kennen ook een keerzijde; een pony is geëlektrocuteerd toen het hek pas was geïnstalleerd en het dier erin verstrikt raakte. Lupo, de hond maakt ’s avonds een ronde langs de omheining, blaft en bakent het territorium af. Wanneer hij in een kudde schapen zou lopen, zouden deze beschermd worden door de grote Franse hond.

“Ja, het gaat ver”, geeft Angelique toe. “Maar ik heb een zorgplicht naar mijn dieren, het zijn mijn kinderen en die bescherm je ten koste van alles.” Angelique geeft toe dat de hond voor overlast kan zorgen. “Nederland is gewoon te klein. Wanneer Lupo nu teveel blaft, krijg ik ook de buren op de stoep. Maar een wolf hoort hier ook niet thuis. Zet zo’n beest in een afgebakend gebied en schiet hem af als hij daarbuiten komt”, vult Ronald aan. “We vragen ons ook af, mócht de wolf per ongeluk binnen de omheining komen en vastzitten, wat we er dan mee moeten doen.”

Geen recht op subsidie

Ronald en Angelique reden, net als veel agrariërs, de afgelopen dagen rondjes door de buurt om de route van de wolf te volgen. Ook waarschuwden ze dorpsgenoten die met een hond door het natuurgebied lopen. De discussies die bij de aanwezigheid van de wolf worden gevoerd komen dan in alle hevigheid in appgroepen en dergelijke naar boven. “Wij hebben hier een oplossing voor de wolf, maar dat is niet de oplossing voor iedereen”, geven ze toe. De Van Nederpelts hebben geen recht op de subsidie voor de geiten en schapenhouders die nu wordt aangeboden, dus zullen ze creatief moeten zijn. “We missen visie op dit probleem, laat dit niet zo uit de hand lopen”, roepen ze op.

De dode schapen van boer Jan Middelkoop worden onderzocht door BIJ12, die monsters afnam bij de gedode dieren. Deze organisatie ondersteunt provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving. Binnen enkele weken is bekend of de dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood. Tot die tijd is er onzekerheid in Gellicum en omgeving. En blijft er discussie of de wolf hier wel of niet thuishoort.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden