• De amandelstaaf vers uit de oven.
• De amandelstaaf vers uit de oven. Foto: Aangeleverd

Amandelstaaf van bakkerij van Walderveen lekkerste van Nederland

Algemeen 794 keer gelezen

WEST BETUWE • Voor de derde keer werd de amandelstaaf van bakkerij van Walderveen met vestigingen in Beesd, Waardenburg en Geldermalsen, uitgeroepen tot lekkerste van Nederland. Bakker Dick is trots op deze titel, maar voor hem is het meer dan een wedstrijd.

Vorig jaar moest hij het doen met de tweede plek, ook dat was een eer. “Deze competitie is heel speciaal omdat ik zeker weet dat het niet in de receptuur zit. Het gaat om het proces van de ingrediënten samenbrengen en uiteindelijk het afbakken”, vertelt Dick vol passie na afloop van de wedstrijd.
“Het is een enorme eer. Thuisbakkers kunnen ook een prima amandelstaaf maken, maar het geheim zit in iets heel specifieks”, legt hij uit. Volgens hem proef je geen smaak wanneer je bladerdeeg rauw eet, als je het eet wanneer het verbrand in de oven is het vies: “Ergens daartussen zit de zogenaamde ‘sweet spot’ en dan kun je de lekkerste maken.”

Bakker in eigen omgeving

Bakker in je eigen leefomgeving zijn is een zwaardere wedstrijd volgens Dick. Het maakt het werk persoonlijk. “In het weekend in de kroeg kom ik mijn klanten tegen, de echte prijs is voor mij wanneer de buurman mij aanspreekt om te zeggen dat de amandelstaaf dit jaar weer zo lekker is. Daar haal ik de meeste voldoening uit”, legt hij uit. Mensen kunnen volgens hem de amandelstaaf heel goed thuis maken, alleen de ingrediënten zijn speciaal en kun je het beste bij een bakker halen. Hij is zelfs bereid het recept van de winnende amandelstaaf te delen.

Alternatief voor amandelspijs

Een betaalbaar alternatief voor de dure amandelspijs is er ook. Volgens de bakker is de banketspijs, die tegenwoordig volop verkrijgbaar is en een bijzondere geschiedenis kent, goed te gebruiken. “Amandelen moesten altijd uit Spanje en de Verenigde Staten komen, in de Tweede Wereldoorlog kon dit niet meer en werden er veldbonen gebruikt. De spijs is niets anders dan voor de helft noten en de andere helft suiker. In de juiste verhouding smakelijk en makkelijk te verkrijgen.”

Verhitte omstandigheden

Als de nacht valt drinken de bakkers eerst een bak koffie en bespreken ze de plannen voor de nacht. De volgende ochtend liggen er ongeveer duizend broden. “Als je uitrekent dat de gemiddelde persoon vier tot zes sneeën brood eet, maken we dus voor vijfduizend mensen brood”, vertelt Dick.

Wanneer dan de oven en vooral de bakruimte weer is afgekoeld kunnen de amandelstaven worden gemaakt. “Boter smelt bij een temperatuur van vijfentwintig graden dus dat is niet handig om in een verhitte bakkerij te doen. Daarnaast wil ik extra aandacht besteden aan de staven. Er moet echt iets op tafel komen bij de klant. Die staaf kan bijdragen aan een winterse avond vol gezelligheid.”

Voor wie de prijswinnende amandelstaaf in huis haalt heeft Dick ook nog wel een tip. “Het is het allerlekkerst als je de staaf nog heel even in de oven doet, een minuut of vijf op 170 graden en dan serveren.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie