Wethouder Jacoline Hartman in de Plantage.
Wethouder Jacoline Hartman in de Plantage. Foto: Wim Timmermans

Gemeente West Betuwe kan betaalbare woningen makkelijker zelf toewijzen

Algemeen 666 keer gelezen

WEST BETUWE • In Den Haag is een nieuwe wet in de maak waardoor het voor gemeenten makkelijker wordt betaalbare woningen zelf toe te wijzen. 

Op dit moment is het in West Betuwe voor starters en senioren moeilijk een woning te vinden in de eigen woonplaats. Vanuit de kernen is er forse druk op de gemeente om te bouwen. Als gevolg daarvan komen er langzamerhand steeds meer kleine woningbouwprojecten in de kernen op gang.

Druk

Maar zelfs dan is het nog steeds de vraag wie de woningen krijgt. De druk vanuit de Randstad is erg groot. De huurmarkt is bovenregionaal georganiseerd. De koopprijzen rijzen de pan uit en zijn zo hoog dat de woningen voor jongeren moeilijk bereikbaar worden. 

Minister de Jonge heeft nu een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om hier iets aan te doen. Het komt erop neer dat gemeenten straks de helft van de woningen kunnen toewijzen aan mensen die al in de gemeente wonen. Of aan mensen met zogenaamde ‘cruciale’, zeg maar belangrijke beroepen zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. Afhankelijk van de discussie in de Kamer wordt verwacht dat de wet in de loop van volgend jaar in werking treedt. 

Daad bij het woord

De West Betuwse wethouder Jacoline Hartman van Wonen reageert blij: 

“We hebben al veel aandacht voor bouwen in de kernen, maar dit helpt ons enorm om de daad bij het woord te voegen. Het Rijk geeft ons hiermee een stevige steun in de rug.” Zij ondersteunt de visie van de Jonge: “Als gevolg van de druk vanuit met name Utrecht was het voor jongeren moeilijk om aan een woning te komen. En voor ouderen om door te stromen binnen hun huidige woonplaats.” 

Flex-woningen

Hartman ziet ruimte voor het bouwen van flex-woningen. Die staan er slechts 10 tot 15 jaar maar kunnen helpen de acute woningnood in de kernen op te lossen. Daarnaast wil zij zich richten op doelgroepen als starters, ouderen, spoedzoekers en statushouders. “Ons belangrijkste doel is de jeugd hier te houden en hier hun woon carrière te laten beginnen. Die heeft de toekomst en is de toekomst voor de leefbaarheid van de kernen.” Hartman gaat aan de slag om de West Betuwse verordening Huisvesting aan te passen zo gauw als de wet is aangenomen.

Tijd voor actie

Hartman: “Er zal best nog wel discussie in de Tweede kamer komen, maar we gaan ons voorbereiden om snel te kunnen reageren. Heel veel mensen praten en schrijven er over. Maar er is weinig gedaan. Nu is het tijd voor actie.”

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie