Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente West Betuwe vraagt aandacht voor ontmoeting

Algemeen 620 keer gelezen

WEST BETUWE • Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 29 september tot en met 6 oktober vraagt de gemeente West Betuwe samen met andere organisaties aandacht voor ontmoeting.

In de samenleving van West Betuwe kan iedereen meedoen en ligt saamhorigheid aan de basis voor een prettige leefomgeving. Dat doen we door inwoners, dorpen en stadjes met elkaar te verbinden. 

Verbinding komt niet vanzelf, het ontstaat door ontmoeting. Onder het motto ‘Kom erbij!’ nodigt de gemeente inwoners tijdens de Week tegen Eenzaamheid uit om te ontmoeten. 

“De Week tegen Eenzaamheid staat natuurlijk niet op zichzelf”, meldt wethouder Rutger van Stappershoef, “we hebben het hele jaar door extra aandacht voor toenemende eenzaamheid en mentale gezondheid. Preventie is daarbij het sleutelwoord, want voorkomen is beter dan genezen.”

Tompoezenactie op herhaling

Een tompoes eten is gezelliger met z’n tweeën. Je ontmoet de ander, je maakt contact en je hoort verhalen. Dat is waar het om draait in de aanpak van eenzaamheid. Inwoners kunnen met een speciale bon in weekblad Het Kontakt gratis twee tompoezen halen bij HEMA Geldermalsen en daarmee iemand trakteren op een gebakje. 

De tompoezenactie loopt van 29 september tot en met 6 oktober. De actie was de voorgaande twee jaar een groot succes. 

Het is een initiatief van GGD Gelderland-Zuid, Welzijn West Betuwe, HEMA Geldermalsen en de gemeente West Betuwe. HEMA Geldermalsen looft via hun Facebook-pagina ook nog een beloning uit voor het meest aansprekende verhaal over het delen van de tompoes.

Denktank bedacht extra acties

Een groep van ongeveer 10 inwoners en organisaties heeft in het voorjaar met de gemeente meegedacht over de aanpak van eenzaamheid. Nu gebeurt er al veel in de dorpen door inwoners en allerlei buurtinitiatieven. In de Week tegen Eenzaamheid wilde deze ‘denktank’ toch iets extra’s doen.

Enkele voorbeelden: een open eettafel op 5 oktober (17.00-19.00 uur) in het dorpshuis in Est, ‘Kaartje met een taartje’-actie in Vuren, een kindermiddag op 5 oktober in Zorgcentrum De Wittenberg in Haaften en koffie met een tompoes tijdens de inloop op 29 september bij de Koeldert in Waardenburg.

Net als vorig jaar worden ook nu tompoezen aangeboden bij buurtactiviteiten in een aantal dorps- en buurthuizen en bij de dagbesteding.

Hulp bij ontmoeting

De nieuwe website www.wegwijsinwestbetuwe.nl staat vol activiteiten voor elke leeftijdsgroep. Niet alleen in de Week tegen Eenzaamheid, maar het hele jaar door. Inwoners kunnen voor informatie of ondersteuning terecht bij Babs Bergs, consulent Ouderen bij Welzijn West Betuwe, tel. 06 – 380 95 381.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden