Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Tijdelijke noodopvang asielzoekers in West Betuwe

Algemeen 1.319 keer gelezen

WEST BETUWE • Elke gemeente in Nederland gaat tot uiterlijk 31 december dit jaar asielzoekers opvangen in een zogenaamde noodopvang. Daarover hebben het Rijk, de COA en Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt. 

Het college van West Betuwe wil onder protest meedenken. Het gaat om 45 vluchtelingen die zullen worden opgevangen in een of twee locaties.

Te weinig plek
De afgelopen maanden is Ter Apel regelmatig in het nieuws geweest. In de noodopvang voor asielzoekers was te weinig plek. Nieuw aangekomen vluchtelingen moeten soms noodgedwongen buiten slapen. Die situatie is onhoudbaar. Het Rijk wil nu voor 31 december zorgen voor extra grootschalige opvanglocaties. Tot dan moeten de gemeenten helpen met tijdelijke kleinschalige opvanglocaties. In de raadsvergadering praatte het college de raad bij.

De reacties liepen uiteen
Lourens van Bruchem (SGP) zat er dubbel in. Het is volgens hem belangrijk echte vluchtelingen te helpen, maar hij waarschuwde voor islamisering. Diverse partijen wezen er op dat West Betuwe nu eenmaal haar verantwoordelijkheid dient te nemen. Wel is voor de meeste van hen de datum van 31 december een harde.

Barmhartig
Fred Temminck (CU) was barmhartig: “We mogen niet wegkijken bij al dit menselijk leed. We moeten een bijdrage leveren om deze mensen een menswaardig bestaan te bieden.”

Fel positief
Jur van der Lecq (GL) was fel positief. Hij was niet blij dat de gemeente slechts onder protest mee wilde doen: “Wat heb je hier in Nederland aan rijkdom als je arm van geest bent. En niet voor anderen zorgt?”

Tegen
Cor Nijhof (LLB) was tegen. Hij verwoordde een breed gedragen wantrouwen. Hoe hard is de datum van 31 december? En hij wees op de energie-armoede in de gemeente en op het gebrek aan woonruimte voor de eigen inwoners. Waarom krijgen die onderwerpen niet de prioriteit?

Afspraken
Burgemeester Servaas Stoop wees op de afspraken over de tijdelijkheid met het Rijk. Per 1 oktober komt het Rijk met een hard plan voor oplossingen van de problemen in Ter Apel.

Wethouder Jan de Geus (D66) gaf aan dat op korte termijn van het college initiatieven komen op het gebied van energie-armoede en extra bouw van woningen voor starters en spoedzoekers.

Het college zal de raad actief blijven informeren.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden