Kunstenaars richten kerk Heesselt in voor Ademloos.
Kunstenaars richten kerk Heesselt in voor Ademloos. Foto: Ina Hakkert

Tentoonstelling Ademloos in de kerk in Heesselt

Algemeen 380 keer gelezen

HEESSELT • Men kan ademloos zijn als iets zo mooi is dat het je de adem beneemt, dat de adem ervan stokt. Neemt men ‘ademloos’ letterlijk, dan is het de dood. Dat is het thema van de tentoonstelling in de weekenden 17/18 en 24/25 september. 

Hoe gaat men om met de dood? In het cultureel historisch centrum Kerk Heesselt exposeren tien kunstenaars. Er klinkt een compositie van een media kunstenaar, er is een eenmalige theatervoorstelling en een kerkdienst met thema Ademloos, te midden van de kunstwerken. 

Bij droog weer kunnen aanwezigen op het kerkhof de audiotour lopen, waarin nabestaanden kleine monumentjes maakten voor hun geliefden.

Naast geboren worden is doodgaan het enige dat alle mensen delen. Toch wordt er in onze cultuur nauwelijks over gesproken. Dat zette de verschillende kunstenaars aan het denken en ze laten zich vaak door eigen ervaringen leiden. 

Gedeelde herinneringen

Zo maakte Thea Zweije een boom met ‘gedeelde herinneringen’ nadat haar meest dierbare vriendin overleed. Net als Maud Akkermans met haar Ebb and Flow-deken verbeeldt ook Thea Zweije in ander werk de ervaring van het verlies van een naaste die verdwijnt door Alzheimer. Beide kunstenaars zijn op zoek naar evenwicht; in het verdriet zitten ook mooie dingen. 

Voor Erna Remmelink uit Tiel is het thema van de expositie een uitdaging. Het werk waar ze jaren geleden al aan begon, kon ze nooit afmaken. Het gaat over haar ‘ademloos’ ter wereld gekomen zoon Thomas. Hoe kan ze het diepe verdriet in zijn beeltenis laten zien en voelen? 

Familiegeschiedenis

Neeltje van Leeuwen en Paul Hoftijzer putten uit familiegeschiedenis, waarin musici figureren die in het concentratiekamp moesten spelen als de mensen naar de gasovens werden gedreven. De musici die het kamp overleefden, hebben hun instrumenten nooit meer aangeraakt. 

T-jater

Voor het werk in de Heesseltse kerk deden ze inspiratie op op de oude Joodse begraafplaats in Praag. Bijzonder is de voorstelling ‘OPEN – over de dood’ van T-jater onder leiding van Dinie van Oort. Zij wil het gesprek over de dood openbreken en gebruikt daarvoor theater. 

Na de voorstelling is er een kort nagesprek met het publiek. Tijdens de weekenden dat ‘Ademloos’ is te zien is de dood verbeeld in vele, ook mooie, gedaantes en kunstvormen. Er is maar één werk zo schokkend dat er een gordijntje voor zit. ‘U mag kijken…. ademloos’, schrijft Soraya van Houwelingen erbij.

Op 17,18, 24 en 25 september van 11.00 tot 17.00 uur. Expositie Ademloos – Zondag 18 september, 15.30-16.30 uur. T-jater met ‘Open – Over de dood’. Zondag 25 september, 10.00-11.00 uur: temidden van de kunstwerken een kerkdienst in het teken van Ademloos.

Kerk is open vanaf 9.45 uur na afloop is er koffie en thee. Met de mobiele telefoon kan men te allen tijde de audio tour lopen over het kerkhof.

door Jacqueline Maris

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden