Afbeelding
Foto: aangeleverd

Crea-dagen bij Toneelgroep T-jater

Algemeen 9 keer gelezen

GELDERMALSEN • De zomermaanden staan daar namelijk in het teken van de crea-dagen voor de productie THUIS. 

THUIS is een van de delen van het tweeluik THUIS/De Dictator dat in het voorjaar van 2023 gespeeld wordt door Toneelgroep T-jater, in samenwerking met enkele gelegenheidsgroepen. 

Het decor van de voorstelling THUIS zal bestaan uit foto’s, tekeningen, schilderijen en andere kunstobjecten die deze zomer gemaakt worden door een groep statushouders jongeren en vluchtelingen jongeren uit de gemeente West Betuwe en de regio daaromheen. Daarvoor komen zij één dag per week in kleine groepjes naar de werkruimte van T-jater.

Spontane ideeën
Hoewel niet alle jongeren zichzelf direct creatief noemen, is er voor iedereen wel iets te doen. Waar de ene jongere gaat schilderen of tekenen, neemt een andere jongere de boor in de hand om met hout te gaan werken.
Veel ideeën ontstaan spontaan. Vanuit een toevallige foto is het idee voor een fotokunstwerk ontstaan en vanuit een moment waarop even iedereen met iedereen aan het praten was, is het idee van een audio-art-project geboren. Alles is gericht op maken en uit alles mag een kunstwerk ontstaan.

Dingen die ertoe doen
Maar er is ook, in de rustigere momenten van het geconcentreerde werken, ruimte om met elkaar te praten over dingen die ertoe doen. Alle jongeren die aan de crea-dagen meedoen, hebben tot lang of kort geleden geleefd in een land waarin oorlog en gevaar het leven bepalen en ze hebben allemaal hun eigen verhaal over hun vlucht naar Nederland.

De jongeren delen ook hun ervaring van het moeten aarden in Nederland, de ervaring van het jezelf kwijt zijn, op een leeftijd waarop iedereen zichzelf aan het zoeken is, maar zij des te meer. 

Deze verhalen zijn waardevol en ze liggen uiteindelijk aan de basis van het verhaal van de theatervoorstelling THUIS. Want deze verhalen van deze jongeren mogen gehoord worden, vinden de maker van T-jater.
Aan het einde van de zomervakantie zal voorlopig de laatste crea-dag plaatsvinden. Maar in de herfstvakantie staat er alweer een nieuwe crea-dag gepland. Statushouders jongeren en vluchtelingen jongeren die daaraan mee willen doen, zijn van harte welkom. Deelname is gratis en aanmelden kan bij Dinie van Oort via 06 – 14 64 60 82 of info@toneelgroep-t-jater.nl.

Jongeren gezocht
Voor de productie Thuis is T-jater overigens nog op zoek naar vier jongeren, in de leeftijd van 13 tot 20 jaar, die graag willen spelen in een sociaal theaterproject over jonge statushouders en jonge vluchtelingen. De repetitiemomenten zijn in overleg. Ook de repetitie-locatie wordt bepaald op basis van de aanmeldingen. De start is in oktober 2022. Aanmelden via info@toneelgroep-t-jater.nlof 06 - 14 64 60 82.

Het borrelt en bruist van de energie en creativiteit in de oefenruimte van Toneelgroep T-jater in Geldermalsen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie