• Boomstekelvarkens, die veelal in Noord Amerika voorkomen, behoren tot de laatste aanwinsten.
• Boomstekelvarkens, die veelal in Noord Amerika voorkomen, behoren tot de laatste aanwinsten. Foto: Rob Zantinge

De Paay overleeft door steun bezoekers

Algemeen 24 keer gelezen

BEESD • Eén van de sympathiekste dierenparken van Nederland is zonder twijfel De Paay in Beesd. De ‘Big Five’ vind je er niet, maar wel tal van aaibare dieren van over de hele wereld. Nou ja, aaibaar... Eigenaar Roger van Leeuwen schafte onlangs ook een paar boomstekelvarkens aan.

De Paay is geen commerciële dierentuin. Het park langs de spoorlijn staat bekend als uilenpark, is vooral heel gezellig, loopt niet over van de toeristen en heeft veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Roger van Leeuwen kreeg dat van huis uit mee. “Mijn vader was hier in het dorp onderwijzer”, aldus Van Leeuwen. “Zijn hobby was altijd beesten, net als van broers van mijn oma. Maar mijn vader kreeg in 1997 een hartaanval en overleed.”

Fooienbus
Roger wilde eigenlijk een kwekerij van exotische dieren opzetten. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen vragen of ze een kijkje mochten komen nemen. “We hebben toen een fooienbus neergezet en het werd steeds drukker, maar er kwam steeds mínder in de fooienbus. We zijn toen entree gaan heffen. Vervolgens hebben we bij het Ministerie van Landbouw de dierentuinkeuring aangevraagd, dus we zijn - sinds ongeveer 2000 - een officiële dierentuin.”
Corona heeft dierenpark De Paay volgens Van Leeuwen overleefd dankzij de steun van de bezoekers. “Mensen die beesten adopteerden, donaties deden, voer kwamen afleveren. Een vrachtwagenchauffeur kwam een vrachtwagen vol voer brengen. Het was zóveel, dat we nieuwe beesten moesten kopen om het voer op te kunnen maken”, grapt Van Leeuwen. “Dankzij zulke acties hebben we het overleefd.”

Beermarter
De uilen behoren nog altijd tot de topattracties van De Paay. Daarnaast zijn er nieuwe aanwinsten, zoals de boomstekelvarkens. En een beermarter. “Ik heb voorheen altijd beermarters gehad en kon een koppel kopen. Waarom? Die beesten zijn zo lelijk dat ze mooi zijn.”

Grison
“Ik heb hier ook een grison zitten, een marterachtig roofdier uit Zuid-Amerika. Daar ben ik de enige mee in Europa. Mensen komen er voor vanuit Tsjechië hiernaartoe om er foto’s van te maken. Dat vind ik geweldig.” Hoeveel bezoekers Van Leeuwen jaarlijks ontvangt weet hij niet. “Daar hebben we een boekhouder voor”, lacht hij. “Ik vind het leuk om die beesten te hebben en zolang ik mijn rekeningen kan betalen, vind ik het best.”

Uilen- en dierenpark De Paay, Dr. A. Kuyperweg 120 in Beesd, is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Parkeren is gratis en de zeer acceptabele toegangsprijzen zijn: 0-2 jaar: gratis; 3-9 jaar: 6,50 euro; 10 jaar en ouder: 7,50 euro.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie