Molenaars uit het Rivierengebied vieren een klein feestje bij de  witte molen De Vlinder in Deil.
Molenaars uit het Rivierengebied vieren een klein feestje bij de witte molen De Vlinder in Deil. Foto: Cees Hoogteyling

Molenaars vieren drie jubilea bij molen De Vlinder in Deil

Algemeen Fotoseries 3.064 keer gelezen

DEIL • Zaterdag was het rond de witte molen De Vlinder in Deil een gezellige drukte. Er werd een klein feestje gevierd. Bij molenaars is het net als bij veel andere families, als er wat valt te vieren moet je er wel bij zijn.

 Alleen dit was geen familiefeestje, maar het leek er wel op. Molenaars bij elkaar, voelt voor een buitenstaander als een familie aan. Ze staan in nood voor elkaar en achter elkaar en hebben wanneer ze elkaar ontmoeten altijd wel iets te bespreken.

Jubilea

Zaterdag werd er stil gestaan bij een drietal momenten. De Watermolen in Geldermalsen bestaat 250 jaar. De huidige molenaar Erwin Daale, die daar met sinds 1999 met zijn gezin woont, is trots op zijn oude molen. Hij is blij dat de molens steeds meer gewaardeerd worden, niet alleen door de toeristen, maar ook door de mensen uit de streek. 

Het andere moment dat aandacht kreeg, is dat Sini van Steenis uit Deil, een van de eerste vrijwillige molenaars die vijftig jaar geleden zijn diploma molenaar behaalde. Hij is begonnen op de watermolen waar nu Erwin Daale molenaar is. Toen was de molen een bouwval. Door hem zelf en met behulp van wat subsidies, werd de molen weer in ere hersteld. 

Hij heeft er jaren gewoond en zijn zoon en dochter zijn er geboren. Later werd hij de molenaar van de witte molen De Vlinder in Deil en hoopt dat nog jaren te mogen zijn. In datzelfde jaar in 1972 werd de roep om de watermolens, die eigenlijk geen functie meer hadden, te behouden voor de ondergang. De waterbeheersing werd anders uitgevoerd en de molens werden daardoor overbodig. 

De toenmalige burgemeester van Deil, die toen ook lid was van het waterschap, heeft zich ingezet voor het behoud van de molens. Hij is een van de mensen geweest die heeft gezorgd dat er een Stichting werd opgericht. Dat is geworden Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied. Mevrouw Loes van Ruijven-van Leeuwen, tot voor de herindeling burgemeester van Lingewaal, is voorzitter van de Stichting. Haar Stichting viert dit jaar dus ook een feestje. 

Voorzitter Loes van Ruijven-van Leeuwen: “Ik blij en trots om van deze Stichting voorzitter te mogen zijn. We kunnen ons toch geen Rivierengebied voorstellen zonder molens. Zonder de geschiedenis van vroeger. Natuurlijk hebben we veel meer molens in het gebied die zich bij ons zouden kunnen aansluiten. Maar dat is aan de gemeentebesturen of zij dat willen. Het zijn hoofdzakelijk watermolens waarvoor we de zorg dragen. Dat is zo gegroeid. Daarom zijn we blij dat De Vlinder, die vandaag zo mooi versierd is door Sini, onze enige korenmolen is van de Stichting. Maar wie weet wat er nog komt in de toekomst.” 

Als een kloek met kuikens, beweegt de voorzitter zich tussen molenaars. Muzikaal is het feestje omlijst door De Nijlpaarden uit Geldermalsen en het hapje en een drankje is verzorgd door slager Hans van de Burg.

Sponsor

De witte molen De Vlinder is wel een van de bekendste molens in Nederland. Er is vroeger een van de eerste reclameboodschappen opgenomen van Zeeuws meisje. Gerrit van Leeuwen uit Deil is wel de grootste fan. De molen in Deil is voor hem erg belangrijk. Hij houdt van zijn dorp en Deil zonder molen is geen Deil. Toen hij hoorde van de feestelijke momenten, was hij het die Sini van Steenis vertelde dat dit gevierd moest worden. 

Gerrit: “Op de molens moeten we zuinig zijn. Deze molens door de streek, zijn vele malen mooier dan die bij elkaar in Kinderdijk. Als je over de weg rijdt en je kijkt naar de molen, ben je toch trots hier te mogen wonen.” Voorzitter Loes Ruijven-van Leeuwen is blij dat zoveel mensen de molen een warm hart toe dragen.

De molenaars zouden graag meer mensen willen opleiden tot molenaar.  Er is ook de mogelijkheid om op zaterdag eens mee te komen klussen. Want molenaars zorgen ook voor het dagelijks onderhoud aan de molen. Alle info: www.molensrivierengebied.nl

Alle molenaars, uit het Rivierengebied hebben allemaal geweldige verhalen over hun molen. Anekdotes om te bewaren. De molenaars zijn niet alleen vertellers, maar uit liefde voor hun molen ook de beste klusjesmannen die er zijn. Gewoon eens een bezoekje brengen aan een van de molens. Belangstelling voor of over de molen, ga er eens kijken. U bent welkom.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Sini in gesprek met zijn vrouw en sponsor van het feest
Voorzitter mevr. Loes Ruijven tussen de molenaars
Gezellige drukte bij molenaars
Geen feest zonder de Nijlpaarden
De toekomstige molenaars
De molenaar van Est en Buren zijn van de partij
Sini spreekt de aanwezigen toe.
Gezelligheid troef
De feestfiguren. Sini van Steenis, Loes Ruijven en Erwin Daale
Proosten op 50 jaar molenaar
Praten over vroeger. Twee NS mannen hebben grote verhalen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden