Afbeelding
Foto: Esther de Bruijn

Vol programma in kerkje Heesselt op 4 en 5 mei

Algemeen 195 keer gelezen

HEESSELT • Sinds 2020, het jaar dat 75 jaar bevrijding gevierd zou worden, is er veel gebeurd. Er was een coronapandemie, de klimaatcrisis laat steeds meer gevolgen zien en er brak een oorlog uit in Oekraïne die de prille democratie op zijn grondvesten deed schudden. 

Na een sfeervolle dodenherdenkingsbijeenkomst op vier mei wil stichting Kerk Heesselt vijf mei vieren als een dag van vrijheid, democratie en vrede. Daarvoor is er in samenwerking met Tour de Waal van elf tot vijf een interessante volle dag georganiseerd die geopend wordt door wethouder Rutger van Stappershoef. 

Terwijl de kerktoren op 4 mei verlicht is in blauw en geel herdenken bezoekers niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van andere oorlogen zoals de recente doden in Oekraïene. Twee dichters lezen voor uit eigen werk. En er is live muziek. Uiteraard houdt men twee minuten stilte. 

De dag erna op 5 mei barst het bevrijdingsfeest los in en rond de kerk. De Boodschappers van de Vrijheid die in het kader van Tour de Waal langs de rivier trekken, bezoeken Heesselt rond kwart voor twee. Deze troubadours en kunstenaars reizen rond met een voorstelling waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen. Verder is er een tentoonstelling in de kerk, een rondleiding door de authentieke middeleeuwse duiventoren, orgelspel en een band die optreedt met country en folkmuziek.

Dat is niet alles. Stichting Kerk Heesselt presenteert deze dag een aantal culturele dingen in de maak. Er is een ‘preview’ van het openluchttheater Korsen en Kaaien dat een vijftigtal bewoners van Heesselt, Varik en omgeving in juni zal opvoeren. Het zijn verhalen over de kersenpluk, de steenfabriek en de evacuaties. 

En bij een ‘prelisten’ van een podcast die in opdracht van Tour de Waal wordt gemaakt kun je horen wat kinderen anno 2022 vragen aan mensen die de oorlog als kind meemaakten. En er is theater over de oorlog. Gedurende de dag kunnen buurtbewoners en bezoekers gezamenlijk eten en drinken aan de Meet & Eat tafel.

Mis dit festijn niet. Als de zon ook nog schijnt, kunnen we er echt – eindelijk – een vrijheidsfeest van maken!


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Dichter Thom Ummels
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie