Kunstwerk Nellie de Mulder
Kunstwerk Nellie de Mulder Foto: Nellie de Mulder

Kunst in coronatijd

Algemeen 67 keer gelezen

Veel mensen moeten in deze vreemde coronatijden op zoek naar een nieuw evenwicht, een andere balans in het leven. De groepstentoonstelling in het monumentale kerkje van Heesselt in het weekend van 26 en 27 september sluit aan bij de tijdgeest en heeft als thema ‘Tijd en Evenwicht’.

Heesselt - Zeven kunstenaars werd gevraagd hun verbeelding hierop los te laten. Ze zijn nog druk bezig met de voorbereiding. Twee van hen kunnen al een tipje van de sluier oplichten. De in Heesselt wonende Maud Akkermans werkte voordat Corona alles stillegde vooral met hoofd en hart, zo zegt ze. Nu ontdekte ze opnieuw het werken met handen en hart. Maandenlang haakte ze aan haar pronkstukken: enorme dekens met zelf ontworpen mozaïeken in alle kleuren van de regenboog. Kleuren komen altijd terug in haar kunst, ook als ze werkt met kapotte tegels of servies, gekleurd glas en kralen.

Aan de overkant van de Waal woont en werkt Nellie de Mulder. Sinds haar jeugd in de Limburgse bossen haalt ze haar inspiratie uit de natuur. In de uiterwaarden registreert ze wat groeit en bloeit en ze gebruikt deze elementen uit het rivierenlandschap als vertrekpunt voor haar werk. Nooit weet ze van tevoren waar een schilderij op uitloopt; ze combineert materialen op het doek en spatelt, plamuurt en giet lagen verf. Het is een experiment, zegt ze, een zoektocht die telkens verandert. Toevalligheden, onbedoelde reacties van materialen, niet gepland en niet te herhalen, maken haar gelukkig. Aan het eind van het proces, zo zegt ze, vindt ze evenwicht, balans en harmonie. Dan is het werk af.

De kerk in Heesselt is op 26 en 27 september open van 11 tot 5 uur. Er is koffie en thee voor u.

Onder leiding van torengids Pieter van der Schoot kan de toren worden beklommen.Via de uurwerkzaal kom je bij de klokkenstoel waar je door de galmgaten naar buiten kunt kijken en genieten van de omgeving. Pieter vertelt met veel enthousiasme over de geschiedenis van de toren. Zijn rijk geïllustreerde boekje ‘Een rondgang door de middeleeuwse toren van Heesselt’ - vormgegeven door dorpsgenoot Esther de Bruijn - is te koop.

Naast de expositie in het monumentale kerkje in Heesselt is er in het kader van de vijftiende WaardArt een open atelierroute door de gemeente West Betuwe. U kunt kunstenaars in hun eigen ateliers aan het werk zien. Ook in Heesselt zijn een aantal ateliers open. Een bezoek is zeker de moeite waard! Het belooft weer een verrassend gebeuren te worden.

Jacqueline Maris

Kunstwerk Nellie de Mulder
Kunstwerk Maud Akkermans
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app