• Ton Delfgou keert terug als trainer.
• Ton Delfgou keert terug als trainer. Foto: Nico Van Ganzewinkel

De terugkeer van Ton Delfgou bij vv Vianen

Sportt 581 keer gelezen

VIANEN • Ton Delfgou en vv Vianen maakten vorige week bekend dat de ervaren oefenmeester komend seizoen aan het roer staat van de hoofdmacht van de vereniging. De laatste die hier op gerekend had was waarschijnlijk Delfgou zelf. Die was namelijk eigenlijk helemaal niet van plan om terug te keren op de voetbalvelden.

“Nadat ik vorig jaar stopte bij Lekvogels hebben we het aangekondigd als een sabbatical, maar ik dacht niet dat ik nog een club zou gaan trainen”, bekent Ton Delfgou. “Ik was ruim 20 jaar achtereen altijd hoofdtrainer geweest van een eerste elftal. Bovendien liet corona me ook wel inzien dat er meer is in het leven dan voetbal, het voetballen heeft natuurlijk lang stil gelegen in 2020. Ik vond het eigenlijk wel welletjes. Ik vond het tijd voor andere dingen.”

Wandeltochten
Eén van die andere dingen is wandelen. In februari 2021 is Delfgou namelijk begonnen met het lopen van het Pieterpad, de langeafstandswandelroute van Pieterburen (Groningen) naar de Sint-Pietersberg (Limburg). Tijdens vrije weekenden en vakanties pakt Delfgou de auto naar de locatie waar hij was gebleven en hervat hij de route.

“Ik loop hem bovendien heen en terug. In totaal komt dat neer op zo’n 1.100 kilometer. De bedoeling was eigenlijk om drie maanden vrij te nemen van mijn werk om de pelgrimstocht vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostella te lopen, ook ongeveer 1.100 kilometer. Helaas ging dat niet door, omdat ik plots geen vrij kon krijgen van mijn werk. Toch wil ik die route nog wel gaan lopen. Misschien wel ergens de komende maanden, want vanaf de zomer ga ik natuurlijk weer aan de slag als trainer.”

Pijn in het hart
Inderdaad, voor het seizoen 2021/2022 wist vv Vianen de 51-jarige trainer toch uit zijn voetbalpensioen te halen. Iets wat tot stand kwam door een toevallige samenloop van omstandigheden. “Mijn schoonzoon moest voetballen bij Brederodes. Ik liep toen wat oude bekenden tegen het lijf en we hadden het erover dat vv Vianen geen eerste elftal meer had. Ik heb daar vroeger met ontzettend veel plezier gevoetbald en er bovendien mijn eerste stappen als trainer gezet. De situatie deed me pijn en dus besloot ik om toch weer te gaan trainen.”

Inmiddels is vv Vianen dus druk bezig met het samenstellen van de selectie voor komend seizoen. Die taak legt Delfgou volledig bij het bestuur en de spelers die al hebben toegezegd. “Ik ga zelf geen spelers benaderen van de clubs waar ik in het verleden heb gewerkt, dat vind ik niet netjes. Met al mijn oude clubs heb ik nog heel goed contact en dat wil ik graag zo houden.”

Plezier hebben
Het tekent de werkwijze van Delfgou, die naar eigen zeggen er altijd vooral voor wil zorgen dat iedereen plezier heeft. Toch betekent dat niet dat hij geen ambitie heeft.

“Het doel is wel om een selectie samen te stellen die de potentie heeft om bij de top vijf te eindigen in de vierde klasse. Als je in een eerste elftal speelt moet je er altijd het beste van willen maken, het gaat erom dat je eerlijk bent tegen elkaar. Als een speler een keer geen zin heeft om te trainen, omdat hij het bijvoorbeeld heel druk heeft op zijn werk, dan moet je ook een keer af kunnen zeggen. Ze hoeven dan ook echt geen smoes te gaan verzinnen. Wees gewoon eerlijk. Als je structureel geen zin hebt wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan moet je bij jezelf te rade gaan of je wel in een eerste elftal wilt voetballen.”    

Voordat hij aan zijn klus begint kan Delfgou dus nog even van zijn vrijheid in de weekenden genieten. En misschien lukt het hem ook nog wel om de tocht naar Santiago de Compostella te voltooien. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie