• Jeffrey Vlietstra namens Australië in actie tegen Polen.
• Jeffrey Vlietstra namens Australië in actie tegen Polen. Foto: Marco Spelten

Jeffrey Vlietstra (30) uit Vianen speelde op het WK korfbal voor Australië: ‘Moest nog wel het volkslied leren’

Sport 553 keer gelezen

VIANEN • “Mijn naam is Jeffrey Vlietstra, 30 jaar oud, geboren en getogen in Vianen. Als gepassioneerd korfbalspeler heb ik meegedaan aan de Wereldkampioenschappen korfbal in Taiwan”. Dit zou zomaar de introductie van een bekend televisiespelletje kunnen zijn. Maar Vlietstra speelde niet in het Nederlandse team maar in het team van Australië. Een Nederlander in het Nationale Korfbalteam van Australië? Dat vraagt om uitleg. 

Vlietstra: “Een kennis van mij, waarmee ik samen korfbal mee heb gespeeld, was benoemd tot bondscoach van Nieuw-Zeeland. Zij tipte mij dat ik, als zoon van een in Australië geboren moeder, mogelijk in het Australische team mocht spelen. Ik heb contact gezocht met de toenmalige bondscoach van Australië, Tim Miller. 

Met het opsturen van een kopie van het paspoort en geboortecertificaat van mijn moeder kon ik aantonen dat ik een halve Australiër was. Volgens de regels van de International Korfball Federation, mag je dan voor het team van Australië uitkomen”.

Volkslied van Australië leren
Hoewel Vlietstra bij verschillende verenigingen uitkwam in de eerste en hoge klassen van het korfbal, kwam hij tekort om geselecteerd te worden voor het Nederlandse korfbalteam.

Vlietstra: “Ik heb beeldmateriaal van wedstrijden waarin ik speelde naar Australië op moeten sturen. Kon de bondscoach zien waar mijn kwaliteiten lagen. Schijnbaar was hij overtuigd door wat hij zag en kreeg ik de uitnodiging om in 2019 mee te doen aan het WK in Zuid-Afrika. Alvorens het zover was moest ik nog wel ‘Advance Australia fair’, het volkslied van Australië uit mijn hoofd leren. Om nou als een zombie te gaan staan tijdens het spelen van het volkslied, vond ik toch wat minder.”

Geen oefenwedstrijden 
Ondanks dat Vlietstra uit een echt korfbalgezin komt, zijn vader en moeder speelde bij VIKO in Vianen, is hij eerst bij Brederodes gaan voetballen. Op veertienjarige leeftijd kreeg het korfbalvirus ook hem te pakken en stapte hij over naar VIKO. Na wat omzwervingen speelt Vlietstra op dit moment bij DOS-Westbroek.

“Vier jaar na het WK in Zuid-Afrika wist de huidige coach van Australië mij ook te vinden. Hij vroeg zelfs aan mij of ik even naar Australië kon komen om met het team wat oefenwedstrijden te spelen. Qua tijd en kosten was dat voor mij niet op te brengen. Zo kwam ik dus twee dagen voor aanvang van onze eerste officiële wedstrijd aan in Taiwan.”

Goed opgevangen
“Ik kon met het team maar heel kort oefenen om elkaars zwaktes en sterktes te leren kennen. Gelukkig kende ik nog vijf spelers vanuit het WK van Zuid-Afrika, dat maakt het net iets makkelijker. Ik ben door het team goed opgevangen, de sfeer zat er goed in. Met mijn verjaardag waren er slingers en ballonnen opgehangen en werd er zelfs voor mij gezongen”, aldus Vlietstra.

Net geen World Games
Behoudens in Nederland en België, is korfbal in de meeste landen een kleine sport. De bonden van die landen hebben dan ook weinig in kas. Vlietstra: “De reis- en verblijfskosten heb ik dan ook zelf moeten betalen. Ik heb dat er graag voor over, het blijft toch een unieke ervaring om op het internationale podium uit te mogen komen.”

De laatste wedstrijd speelde Vlietstra met zijn team tegen het team van Polen, het ging om de elfde en twaalfde plaats. De elfde plaats gaf toegang tot de World Games van 2025 in China. Australië stond er goed voor met twee punten voorsprong in de laatste minuten. 

Vlietstra: “Ging het toch nog mis. We verloren namelijk uiteindelijk met slechts één punt verschil. Weg kans om naar China te gaan. Ondanks de geweldige ervaring in Taiwan was dit op het einde toch nog flink balen.”

Henk Lammertink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Politie ter plaatse aan Energieweg in Leerdam 112 30 nov., 09:12
Afbeelding
Vrijwilligers knappen fietsen op voor het goede doel in Vianen: “Op zoek naar versterking uit Vijfheerenlanden" Nieuws 29 nov., 20:00
Afbeelding
Stichting Lekraad Ameide: 'De stem van Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis meer kracht geven' Nieuws 29 nov., 17:12