• Ed Sluijs.
• Ed Sluijs. Foto: Aangeleverd

In memoriam Ed Sluijs: aimabel en met oog voor de medemens

Nieuws 3.204 keer gelezen

VIANEN • Vorige week woensdag overleed Ed Sluijs. Hij werd 87 jaar. Zijn leven stond in het teken van de naastenliefde, voor Ed dé basis om zich met tomeloze energie inzetten voor de Viaanse gemeenschap. 

Ed Sluijs kwam op 10 augustus 1936 ter wereld op Voorstraat 85, gevolgd door nog negen broertjes en zusjes. Ed had graag onderwijzer geworden, maar zijn vader had hem nodig in de zaak en dus ging Ed op de fiets de boer op om spullen te verkopen. Dat ging hem goed af, samen met zijn broers Wim en Joop bouwde hij de zaak uit tot het huidige Sluys Wonen.

Gewaardeerd voorzitter 
Als voorzitter van de winkeliersvereniging en later de middenstandvereniging kwamen de bestuurlijke eigenschappen van Ed goed uit de verf: met zijn respectvolle humorvolle benadering, waarbij iedereen in zijn waarde werd gelaten, groeide hij uit tot een gewaardeerde voorzitter. Volgens Ed zelf was dat niet altijd een gemakkelijke ‘baan’ te noemen.

Ed sloot zich ook aan bij de vrijwillige brandweer waarbij hij al snel voorzitter van de personeelsvereniging was. Otto van Rijswijk herinnerd zich dat Ed, als bevelvoerder, iedereen van de brandweer uitnodigde op zijn 25-jarig huwelijksfeest. Laat er nu net op die avond een enorme brand uitbreken bij Landré & Glinderman, veel gasten verlieten rennend het feest om te gaan blussen. Ed heeft nog lang te horen gekregen, dat de brand gepland was om de kosten van het feest te drukken.

‘Betrokken parochiaan’ 
Ed heeft ook jaren uitgemaakt van het parochiebestuur van de RK Kerk. Cobi Goes zegt hierover dat Ed nooit te beroerd was om iets te doen, ‘Hij was een super betrokken parochiaan met humor en veel liefde voor de medemens’. Ed was zeer oecumenisch ingesteld. Coby: ‘Het zal hem dan ook deugd hebben gedaan dat, door de renovatie van de RK kerk, zijn afscheidsdienst in de Grote Kerk plaatsvond’.

Hans Bruggink vertelde dat Ed bij de voedselbank Vianen over de groenteafdeling ging. Stiekem gaf hij sommige klanten meer groente mee dan was afgesproken ‘Omdat ze het zo nodig hadden’. Ed zorgde er ook voor dat zijn broers in een nokvolle ‘De Hoeksteen’ optraden als de ‘Guitar Brothers’, de opbrengst kwam geheel ten goede aan de Voedselbank Vianen.

Ed was er maar druk mee. ‘Je ging dan ook nooit naar bed op de dag dat je opstond!’ Was een bekende uitspraak van Ed. Na een valpartij in de ‘Vuile Steeg’ realiseerde Ed pas dat deze verdeling van tijd niet altijd even handig was.

Opkrabbelen na ziekte 
In 1999 kreeg Ed een alvleesklierontsteking. Hij heeft hierbij op het randje gelegen, de familie had al afscheid genomen. Toch krabbelde Ed weer op. Ed had een rotsvast vertrouwen in God en was dankbaar voor de bonustijd die hem gegund was.

Tijdens de afscheidsdienst noemde Carla, de dochter van Ed, zijn inzet bij het schoolbestuur, de toneelvereniging, de Alzheimer stichting, scouting, koor Deo Datus, Rabobank Coöperatiefonds, Sinterklaas op de Egbertusschool en de officiële intocht, voorlezen tijdens de voorleeslunch en de rollen die hij speelde bij de toneelroute. Carla erkende dat het lijstje verre van compleet was.

Afscheidsdienst 
De laatste jaren van het leven van Ed gingen hem niet makkelijk af. Van de dagopvang in het Hof van Batenstein naar een vaste plek in De Plataan, waar Ed met veel liefde werd verzorgt. Vorige week werd nog eens duidelijk hoe enorm geliefd Ed Sluijs eigenlijk was in zijn geboortestad.                         

Tijdens de condoleance in ‘Het Klooster’ stonden de mensen tot buiten in de rij en de Grote Kerk was tijdens zijn afscheidsdienst afgeladen. Voor de kist stonden zijn schoenen, conform een gevleugelde uitspraak van Ed: ‘Zorg ervoor dat je schoenen altijd gepoetst klaarstaan’.

Henk Lammertink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Collin Westbroek kom solo over de meet in Meerkerk.
Collin Westbroek soleert in finale ijzersterk naar winst in juniorenkoers Arno Wallaard Memorial Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Ongeval op A27 bij Lexmond: afsluiten rijstrook zorgt voor lange file en uur vertraging 112 14 uur geleden
• Stap voorbereid de fiets op dit voorjaar.
Voorbereid fietsend het voorjaar in: workshop om fietsveiligheid te verbeteren Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden