• Vaccinatie.
• Vaccinatie. Foto: Aangeleverd

Zorgen om lage vaccinatiegraad in Vijfheerenlanden: ‘Cijfers vormen een gevaar voor iedereen’

Nieuws 1.616 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • In diverse regio’s in het land vinden momenteel uitbraken plaats van besmettelijke ziekten. Zo wordt Zuidoost-Brabant getroffen door een mazelenuitbraak. De PvdA in Vijfheerenlanden maakt zich zorgen over een soortgelijke uitbraak binnen onze gemeente, gezien de lage vaccinatiegraad.

Vaccinatiegraad te laag 
De partij baseert zich op een artikel van het Algemeen Dagblad van 9 maart waarin wordt gesteld dat van alle 2-jarigen in de gemeente Vijfheerenlanden 89,0 procent het afgelopen jaar een eerste BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond), heeft gehad. Tien jaar geleden, toen de laatste mazelenuitbraak plaatsvond, was dat nog 94,2 procent. 

Op hun tiende krijgen kinderen nog een BMR-inenting. In Vijfheerenlanden heeft 84,9 procent deze ook daadwerkelijk gehad, tegenover 90,7 procent tien jaar geleden. Het AD heeft deze cijfers van het RIVM.

Volgens de PvdA is de lage vaccinatiegraad in Vijfheerenlanden zorgelijk: “Wij beseffen dat het al dan niet vaccineren een eigen keuze is, maar het is volgens artsen heel belangrijk dat de vaccinatiegraad op of boven de 95% ligt. Lagere percentages vormen een gevaar voor iedereen.”

Kinkhoest 
Naast de verschillende mazelenuitbraken, maakt de PvdA zich ook zorgen om kinkhoest. Zo zegt men: “Alarmerend is het feit dat er in het land kinderen gestorven zijn aan de gevolgen van kinkhoest. Het aantal meldingen van kinderen met kinkhoest stijgt al langer. Het RIVM zegt dat het de afgelopen weken ongeveer 200 à 300 meldingen per week uit het hele land krijgt. Dergelijke sterfgevallen zijn te voorkomen door vaccinatie van zwangeren en pasgeboren baby’s.”

Actie? 
De PvdA-fractie wil dan ook van het college weten of men actie wil ondernemen om de vaccinatiegraad in Vijfheerenlanden richting de 95 procent te krijgen. Volgens de fractie zakt de vaccinatiegraad al jaren en daarom is men benieuwd wat de prognose is voor de komende jaren en welke acties er in zijn gezet om ouders voor te lichten.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leen Chaigneau in de Dodge Commander van het Amerikaanse leger.
20ste editie Oldtimerdag in Lexmond: 91-jarige Leen is de oudste deelnemer en kijkt er weer naar uit Nieuws 15 mei, 19:30
• Jan den Besten (vooraan), Rolia Wiggelinkhuijsen, Mattias Verhoef en Ton van der Putten (vlnr) in Nieuwland.
Eerste conclusies na pilot met drukdrainage: 'De aanpak heeft geholpen' Nieuws 15 mei, 18:00
Afbeelding
Paspoort, ID-kaart of rijbewijs verlopen? Een nieuwe regelen kan alleen nog in Vianen Nieuws 15 mei, 12:41

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden