• Herman Gleis tapt een vers biertje in Eetcafé De Rooie Reiger.
• Herman Gleis tapt een vers biertje in Eetcafé De Rooie Reiger. Foto: Gertjan den Ouden

De Rooie Reiger in Vianen bestaat tien jaar: ‘Trots op waar we nu staan’

Nieuws 3.027 keer gelezen

VIANEN • De Rooie Reiger op de Voorstraat in Vianen bestaat tien jaar. Op 24 januari 2014 opende eigenaar Herman Gleis de deuren, waarna men door de jaren heen van kroeg uitgroeide naar eetcafé. “Ik ben trots op waar we nu staan”, aldus Gleis.

Toen hij tien jaar geleden begon had Gleis direct voor ogen wat hij wilde. “Het was in eerste instantie een kroeg waar geen eten werd geserveerd”, vertelt hij. “Ik vond echter dat de locatie, met ook een terras in de zon, meer potentie had. We zijn vervolgens eerst begonnen met een lunchkaart. Dat ging steeds beter lopen en vanaf 2019 besloten we ook te starten met diners. Ook dat was gelijk een succes, maar toen werd het 2020 en kwam corona.” 

Creatief tijdens corona
Van de twee jaar die volgden was De Rooie Reiger slechts elf maanden open. Zoals bekend had de horeca zelfs in die maanden te maken met restricties en dus moest Gleis creatief zijn om inkomsten te blijven genereren.

“We hebben lunches en avondeten bezorgd en mensen konden komen afhalen. Daarnaast hebben we het ‘Viaans Vaccin’ bedacht, in eerste instantie was dat een nieuwe sticker die we over bestaande bieren hebben geplakt die over de datum dreigden te gaan. Dit werd zo’n succes dast ik op een gegeven moment met een aanhanger naar Helmond ben gereden om bier te kopen.”

“Het vervolg hierop werden ‘Avondklok klok klok bier’ en ‘De Booster’, ditmaal bier wat we speciaal hebben laten brouwen. Dank ook aan de Jumbo en Hotel van der Valk die dit bier gingen verkopen. Mooi om te zien dat Viaanse ondernemers elkaar zo steunen tijdens de lastige coronaperiode.”

Stap naar eetcafé 
Gelijk na de pandemie ruilde Gleis de biljarttafel in voor extra tafels en stoelen, waardoor De Rooie Reiger nóg meer een eetcafé werd, precies zoals Gleis het dus ooit had bedoeld. “We hebben nog steeds een borrelfunctie hoor, zeker op vrijdagmiddag”, legt hij uit.

“Maar mensen die borrelen blijven eten en andersom. Ik vind het belangrijk dat het eten dat we serveren van goede kwaliteit is, iedere dag weer. We hebben een mooie mix van vaste klanten en ‘dagjesmensen’, je staat verstelt hoeveel toeristen Vianen trekt.”

Goede sfeer 
Het maakt de eigenaar trots. “Er werkt hier inmiddels een team van twintig mensen en de onderlinge sfeer is ontzettend goed. Dat blijkt ook uit het feit dat het verloop hier niet hoog is onder het personeel. En mensen die wel weggaan, komen vaak ook weer terug. Blijkbaar vinden veel werknemers het leuk om hier te werken.”

Nu de Rooie Reiger definitief de stap heeft gemaakt naar eetcafé heeft Gleis nog wel een wens: “Voor de toekomst moeten we wel gaan kijken naar een nieuwe keuken, want die is nu echt te klein. Na corona moeten we daar alleen eerst even voor sparen.”

Muziekfeest op P1
Gleis vraagt speciale aandacht voor het ‘Reiger en Vosjes Muziekfeest’, dat vrijdag 1 en zaterdag 2 maart wordt gehouden op P1 in Vianen en georganiseerd wordt door De Rooie Reiger en Vosje Food & Drinks. Op vrijdag is er een Hollandse Avond met onder meer Marco Schuitmaker en John West, op zaterdag is er een Après Ski avond met Het Feestteam, de Gebroeders KO en Marco Kraats.

Kaarten zijn beschikbaar achter de bar van beide horecazaken en via www.ticketpoint.nl/evenement/reiger-vosjes-muziekfeest/

Gertjan den Ouden 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden