• Blandine is klaar voor de grote finale.
• Blandine is klaar voor de grote finale. Foto: Madelief Helmhout

Blandine (27) uit Vianen in de finale van Miss Beauty of Utrecht: ‘Missverkiezingen zijn absoluut niet passé’

Nieuws 1.541 keer gelezen

VIANEN • Blandine MBianga (27) uit Vianen staat op 25 februari in de finale van Miss Beauty of Utrecht. Ze is de enige finaliste uit Vianen, ze is de oudste deelnemer én is de enige donkere vrouw die de finale haalde. Missverkiezingen worden volgens Blandine dan ook steeds diverser: “ze zijn zeker nog van deze tijd.”

Twee en een halve maand bereidt Blandine zich al voor op de grote finale, die op 25 februari plaatsvindt in Veenendaal. Trainingsdagen, bootcamps en veel oefenen op hoge hakken, het hoort er allemaal bij.

Het is fysiek en mentaal zeker niet makkelijk, maar Blandine doet het met liefde. Al was dat jaren geleden ondenkbaar geweest voor haar.

Van depressief tot finaliste
Blandine was enige jaren geleden al gescout voor Miss Beauty of Utrecht, maar was vanwege haar mentale gezondheid destijds niet in staat om deel te nemen. Ze was depressief, onzeker en zag het plezier er absoluut niet van in.

“Ik durfde niet naar de casting dag te gaan. Ik dacht: ik kan toch niet winnen. En alle prachtige meiden om me heen zouden me alleen maar onzekerder maken. Ik durfde me er nog niet aan te wagen.”

Meisjesdroom verwezenlijken
Twee weken voor de casting dag schreef Blandine zichzelf dit jaar toch op de valreep in. “Ik wilde die meisjesdroom toch verwezenlijken”, vertelt ze. Blandine werd uitgekozen en mocht auditie komen doen. En zo geschiedde, ze staat in de regionale finale van de missverkiezing van Nederland. Ze gaat zeker voor de winst, maar geniet vooral. “Ik wil vieren hoe ver ik ben gekomen.”

Genieten ongeacht meningen
Loslaten wat anderen van haar denken, Blandine heeft tijdens de voorbereidingen moeten leren om dat achter haar te laten. “Destijds had ik dat niet gekund, ik was daar mentaal niet toe in staat. Maar deze keer is alles anders. Ik doe mijn ding en zie wel hoe ver ik kom, ik geniet, ongeacht wat anderen van mijn deelname vinden.”

Iets in te halen
De medefinalisten van Blandine zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Met haar 27-jarige leeftijd hoopt ze iets in te halen. “Ik moest vroeg volwassen worden, ik putte mezelf uit met bijbaantjes omdat ik aan mijn toekomst dacht en hield daar bijna een burn-out aan over. Nu wil ik dat inhalen. Mijn twintigerjaren staan in het teken van lol en onbezorgdheid. Ik leg niet meer zo veel druk op mezelf. De missverkiezing is een mooi cadeau aan mezelf.”

Taboes op missverkiezingen
De meningen zijn nog wel eens verdeeld merkt Blandine: zijn missverkiezingen nog van deze tijd? “Absoluut”, volgens haar.

“Missverkiezingen zijn veel diverser geworden. Hoe hier vroeger vrijwel alleen daadwerkelijke modellen aan mee konden doen, is dat nu echt niet meer zo. Ik ben 1.63 meter en ben curvy vergeleken met modellenmaatjes. Vroeger was het ondenkbaar dat zo iemand als ik de finale zou halen, maar het is nu toch echt zo ver gekomen.”

Een missverkiezing is nu ook meer dan ‘mooi zijn en op hakken lopen’, volgens Blandine. “Tijdens het traject gaan we diep in op mentale gezondheid, fysieke gezondheid buiten maten om, en waar we voor staan. Ik voel me er heel krachtig door.”

Elk type vrouw
Naast haar leeftijd, is Blandine ook nog eens de enige donkere finaliste. Nóg een aspect waarin missverkiezingen zijn veranderd volgens haar. “Ik vind het prachtig om te zien dat elk type vrouw nu mee kan doen aan missverkiezingen. Maar feit is wel dat ik anders ben. Wellicht voel ik het meer dan anderen, maar in mijn verleden heb ik racisme meegemaakt. Dat blijft je bij.”

Finalisten uit Vianen
Aan Miss Teen of Utrecht, dezelfde regionale missverkiezing maar voor meiden in een jongere leeftijdscategorie, doen ook twee meiden uit Vianen mee.

Tijdens de finale op 25 februari worden zowel de stemmen van de jury als die van de mensen thuis meegenomen. Stemmen op Blandine kan tot de finale online.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden