Afbeelding
Foto: Hans van Vrouwerf (Photo Solutions)

Wijnhuis Bolgerijen: ‘Het leven is te kort om slechte wijn te drinken’

Nieuws 870 keer gelezen

VIANEN • Vrienden én wijnliefhebbers Cyriel, Edwin en Reinier werden het niet eens over welke wijn ze nou alle drie lekker vonden. Dus was voor hen de logische vervolgstap om zelf een wijngaard aan te leggen naast de bestaande druivenstokken op het land van Edwin, langs het Merwedekanaal bij de Bolgerijense brug in Vianen. Vorig jaar, zes jaar na het initiële idee, waren de heren het dan eindelijk eens geworden over de perfecte kwaliteit en zijn de Merwede- en Drieheeren wijncollecties van Wijnhuis Bolgerijen een feit.

Drie vrienden, allemaal afkomstig uit de nabije regio, waren het altijd oneens over wijn. Voor de één was een wijn perfect, terwijl die voor de ander te zuur, te zoet of te zwaar was. Tot zeven jaar geleden het idee ontstond om samen de perfecte wijn te gaan maken. “Tijdens een wijnproeverij voor de vrienden bij mij aan huis, viel ons oog op het grote veld achter het huis”, vertelt Edwin. “Ik gooide een idee op, ‘stel nou dat wij een wijn gaan maken die we alle drie lekker vinden’.” Dat idee werd omarmd, en zo geschiedde. Zonder enige kennis over wijnproductie maar met veel kennis over wijnlanden en wijnen proeven op zak, is het verhaal begonnen.

Vallen en opstaan
De drie vrienden trokken erop uit om kennis op te doen over de productie en de verkoop van wijn, ze bouwden een groot netwerk op en verdiepten zich tal van uren in het plan. Ze investeerden in een kleine wijnproductie in het schuurtje gelegen op hetzelfde land als de wijngaard, waardoor de groep beschikking kreeg over een klimaatgecontroleerde ruimte en verschillende kleinschalige productiemethoden. “We hebben een aantal jaren gepionierd, we hebben producties weggegooid en we hebben fouten gemaakt, maar na vier jaar begonnen we het te snappen”, vertelt de groep. “Het was vallen en opstaan, maar we bleven vastberaden om die ene wijn te vinden, die we allemaal lekker vonden.”

Body en een fris zuurtje
Druivenstokken met nieuwe druivensoorten werden geplant, specifiek geselecteerd omdat ze in het Nederlandse klimaat goed gedijen, om een blend te maken die alle drie de wijnmakers aansprak. Drie seizoenen later konden de druiven geoogst worden. “Daarvan hebben we een rosé, een witte wijn en een rode wijn gemaakt. En warempel, na meer dan twintig uitprobeersels was dé wijn die bij ons alle drie in de smaak viel, gevonden.” Het was de Merwede Wit waarin de heren zich voor het eerst alle drie in konden vinden. De wijn heeft body, heeft een fris, gebalanceerd zuurtje en kan zowel op zichzelf staan als een maaltijd begeleiden. En daar zijn meer mensen het over eens, want de ‘vin du Vianen’ wordt inmiddels in verschillende restaurants geserveerd.

Passie
Eindelijk was het moment aangebroken waarop de vrienden de wijn ook daadwerkelijk konden gaan verkopen. De vrienden maakten online kenbaar dat de wijn verkrijgbaar was, ze stonden met een kraam op Proef Vianen en elke zaterdag waren ze aanwezig voor mensen die de wijn aan huis kwamen kopen. Een tijdrovende hobby, voor drie mannen die alle drie ook nog een vaste baan hebben. “We richten ons op drie groepen: onze vaste klantenkring, de ‘toeristen’ die voorbijlopen en spontaan een product willen kopen en de groepen die graag wijnproeverijen organiseren. Met die laatste groep zijn we deze zomer gestart, in onze eigen wijngaard. We houden van praten over wijn, met mensen die gepassioneerd zijn over wijn.”

Kwaliteit waarborgen
De wijnmakers produceren en verkopen enkel kleine flesjes wijn van 0,375 liter. Met de oogst van de druivenstokken kan de groep daarom ongeveer duizend flessen produceren per jaar. “Tijdens de productie gaat elk individueel druifje door onze handen om de kwaliteit te waarborgen.” De vrienden maken een Merwedewijn- en Drieheerenwijncollectie, van allebei de collecties worden zowel een witte als rode wijn gemaakt. Verder maken de heren nog een rosé en een blanc de noir, ook wel een witte wijn gemaakt van blauwe druiven.

Optimalisatie en verbetering
In de toekomst komen er geen nieuwe wijnstokken bij, daarover heeft de groep een unanieme beslissing gemaakt. De groep gaat zich nu specifiek storten op twee kwesties. De verdere optimalisatie en verbetering van de productie en de smaken, maar misschien nog veel belangrijker, het volledig biodynamisch maken van de wijngaard. Het ziet er dus naar uit dat Cyriel, Edwin en Reinier nog heel veel langer doorgaan met het produceren van wijn voor hun Wijnhuis Bolgerijen. “Want het leven is te kort om slechte wijn te drinken.”

Dit artikel verscheen eerder in magazine 5 (editie 1 december 2023) Kijk voor meer informatie op deze website. Het magazine is daar ook digitaal te lezen.


Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dave van Stijn, Joost van der Weiden en Johan Hol hebben een belangrijke rol in het jeugdbeleid bij LRC.
LRC maakt stappen in jeugdopleiding: 'Willen kinderen van alle niveaus een goede opleiding bieden' Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Auto in de vangrail geduwd door vrachtwagen op A27 ter hoogte van Hagestein 112 11 uur geleden
• Vakhandel IJzersterk bestaat vijf jaar.
Vakhandel IJzersterk in Vianen viert vijfjarig bestaan: 'Klanten gaan met de juiste informatie de deur uit' Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden