• De vrijwilligers aan het werk.
• De vrijwilligers aan het werk. Foto: Gertjan den Ouden

Vrijwilligers knappen fietsen op voor het goede doel in Vianen: “Op zoek naar versterking uit Vijfheerenlanden”

Nieuws 717 keer gelezen

VIANEN • In een werkplaats aan de Sportlaan in Vianen zijn wekelijks zo’n 15 vrijwilligers druk bezig met het opknappen van fietsen ten behoeve van het ANWB-Kinderfietsenplan. En men is op zoek naar versterking.

“Voor dit project zijn op 20 werkplaatsen door het hele land vrijwilligers aan het werk”, vertelt één van de ‘sleutelaars’, Bert van Oostveen. “Doel is om gebruikte fietsen technisch weer in orde te maken, zodat kinderen van ouders die zelf geen financiële middelen hebben om een fiets aan te schaffen, alsnog een fiets kunnen krijgen. Gedoneerde fietsen worden deskundig gerepareerd.”

“Indien nodig monteren we nieuwe onderdelen en we lopen de afstellingen na. Onbruikbare fietsen worden gerecycled, waarbij de fietsen worden gedemonteerd en bruikbare onderdelen worden bewaard voor hergebruik. Vanuit de ANWB is ons meegegeven dat we ongeveer 30 euro mogen besteden om een fiets op te knappen.”

Nadat de fietsen weer rijklaar zijn, worden ze verscheept naar diverse locaties, die bijvoorbeeld worden aangewezen door Stichting Leergeld. Bij die stichting kunnen geïnteresseerden ook een verzoek indienen voor een fiets.

Gepensioneerden
Het 15-koppige vrijwilligersteam in Vianen bestaat voornamelijk uit gepensioneerden, die het belangrijk vinden om zich in te zetten voor dit maatschappelijke doel. “Maar het is ook hobby en we hebben het onderling ook erg leuk met elkaar”, benadrukt Van Oostveen. “We hebben allemaal verschillende achtergronden. Ervaring met het maken van fietsen is geen vereiste, maar men moet natuurlijk wel een beetje weten hoe een fiets in elkaar zit.”

Opmerkelijk is dat van de huidige vrijwilligers de meesten niet uit Vianen of de gemeente Vijfheerenlanden komen. Van Oostveen: “En dus zouden we het leuk vinden als mensen uit de buurt ons komen ondersteunen. De meeste vrijwilligers werken een dag of een dagdeel per week, maar uren kunnen in onderling overleg worden ingepland. Met name op de woensdagmiddag kunnen we nog versterking gebruiken, maar ook als geïnteresseerden alleen op andere dagen beschikbaar zijn, horen we graag van ze.”

Aanmelden
De vrijwilligers ontvangen enkel een reiskostenvergoeding in ruil voor hun werkzaamheden.
Belangstellenden kunnen vrijblijvend kennis komen maken, bij voorkeur op maandag tussen 09:00 uur en 15:00 uur aan de Sportlaan 3B in Vianen. Aanmelden kan via kinderfietsenplan@anwb.nl met vermelding van persoonsgegevens of telefonisch via Bert van Oostveen: 06-10830506.

Gertjan den Ouden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De vertraging liep op tot meer dan een uur.
Ongeval op A27 bij Lexmond met meerdere auto's 112 5 uur geleden
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance Vianen en omstreken in Culemborg.
Tientallen klachten bij Dierenambulance: 'Coördinator maakte zich schuldig aan pesten en intimidatie' Nieuws 23 uur geleden
• In Hotel aan de Linge werden het afgelopen jaar 58 vluchtelingen opgevangen.
Terugblik op een jaar vluchtelingenopvang in Kedichem: '90 procent zal concluderen dat het meeviel' Nieuws 23 uur geleden