• Fleur Verbeek en Yosca Kips.
• Fleur Verbeek en Yosca Kips. Foto: Aangeleverd

Leerdamse Yosca Kips (25) maakt documentaire over de negatieve impact van social media: ‘Zijn leven stond compleet stil’

Nieuws 1.506 keer gelezen

LEERDAM • Leerdamse Yosca Kips (25) maakt samen met Fleur Verbeek (21) een documentaire over de negatieve impact van social media. Centraal staat Stefano Hennevelt (28), van wie op zijn veertiende een seksueel getinte video uitlekte.

De documentaire komt voort uit een gezamenlijke schoolopdracht van de beide studenten. Over het onderwerp waren ze het snel eens. “Social media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven”, vertelt Yosca.

“Sterker nog, de invloed hiervan op ons wordt alleen maar groter. Via TikTok, Instagram of Twitter kunnen foto’s, video’s of andere berichten met één druk op de knop de wereld in worden geslingerd. Dit heeft positieve kanten, maar doordat er online niet of nauwelijks ‘regels’ gelden is dit ook een hele enge ontwikkeling, die wat ons betreft meer aandacht verdient.”

Uitgelekte video
In de documentaire komt Stefano Hennevelt aan het woord. Als 14-jarige lekte er een seksueel getinte video van hem uit, die binnen no-time het internet overging. Vanzelfsprekend had en heeft dit een grote impact op zijn leven. “We zijn met Stefano in contact gekomen via Stichting Seksueel Geweld”, legt Yosca uit.

“In de documentaire doet hij zelf zijn verhaal, maar brengen we het ook in beeld door gebeurtenissen uit zijn leven na te spelen met acteurs. We willen laten zien hoe zijn dagen, met bijvoorbeeld pesterijen op school, eruit zagen. Het leven stond stil voor hem en ook suïcidale gedachten spookten door zijn hoofd. Ook zijn beste vriend, die hem altijd is blijven steunen, zijn toenmalige mentrix en een woordvoerder van slachtofferhulp komen aan het woord.”

Bewustwording voor jongeren
“Stefano is er gelukkig bovenop gekomen, hij geeft nu ook lezingen over het onderwerp. Daarom wilde hij ook graag meewerken aan onze documentaire: om een stukje bewustwording te creëren onder jongeren. Dat willen wij ook bereiken.”

“We willen jongeren laten zien dat ze goed moeten nadenken voordat ze iets wat ze ontvangen, doorsturen. Ik zie dat ook binnen mijn eigen kringen. In appgroepen zie ik wel eens foto’s of video’s voorbij komen, waarvan het volgens mij niet de bedoeling is dat ze worden doorgestuurd.”

Seksuele voorlichting
Om hun doel te realiseren zoeken Yosca en Fleur ook contact met middelbare scholen, in de hoop dat die de documentaire willen tonen aan hun studenten. Yosca: “Zie het als een onderdeel van seksuele voorlichting. Dit soort onderwerpen heeft nu nog geen plek in de voorlichting die op scholen wordt gegeven, terwijl het toch echt een hele belangrijke rol speelt in de huidige tijd.”

Crowdfunding
Om de productie te realiseren zijn de jonge documentairemaaksters afhankelijk van donaties en dus zijn ze een crowdfundingsactie gestart. “Van het geld kunnen we onder andere de apparatuur en professionals van beeld, geluid en techniek financieren. Iedere euro is dus welkom om een zo goed mogelijk document te maken”, aldus Yosca.

Doneren kan via: www.voordekunst.nl/projecten/16163-ontmaskerd-de-impact-van-social-media

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app