• René en Arjan de Groot met de twee Lekker 500-edities.
• René en Arjan de Groot met de twee Lekker 500-edities. Foto: Madelief Helmhout

De Vrijstad met trots in de Lekker 500: “ik wil niet vastzitten aan een menu”

Nieuws 1.852 keer gelezen

VIANEN • Restaurant De Vrijstad uit Vianen staat voor het tweede jaar op rij in het tijdschrift Lekker 500. Het is een mooie prestatie voor de twee broers, René en Arjan de Groot, die het restaurant dat in 1996 op de Voorstraat werd opgezet door hun ouders, inmiddels hebben overgenomen.

De Lekker Gids is al 46 jaar lang een gewaardeerde restaurantgids in het land en somt de 500 beste restaurants op in een jaarlijkse uitgave. De top 100 krijgt plaatsen toebedeeld, nummers 101 tot 500 staan niet op volgorde. Tot die grote groep behoort ook De Vrijstad. “In wezen zouden we nummer 101 of nummer 499 kunnen zijn, maar zo werkt de telling simpelweg niet. Wij zijn ongeacht dat bijzonder blij met deze prestatie, ook al staan we niet in de top 100 van het land.”

Welkom op de lijst
Een jaar eerder stonden de heren van De Vrijstad ook al in de Lekker 500. Zonder enig vermoeden kocht René de Groot de restaurantgids in de boekenhandel van Vianen en sloeg hij een paar bladzijdes open. Tot zijn vreugde werd De Vrijstad dat jaar welkom geheten op de lijst.

“Wanneer de kenners van Lekker langs zijn gekomen om te dineren, weten we niet. Maar dát ze er zijn geweest is zeker, want elk restaurant in de lijst is door ze bezocht. En dat we bij elke gast even goed onze best doen om hen het hof te maken, hebben we dat ook toen onbewust gedaan.” En met succes, want de heren staan ook dit jaar weer in de Lekker 500.

Gault&Millau
Het restaurant stond al met een score van 13 van de 20 punten in de Gault&Millau Gids, maar de broers zijn al helemaal enthousiast over de Lekker-publicatie. “Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Maar de Gault&Millau is over het algemeen beter bekend onder de echte fijnproevers en liefhebbers van toprestaurants. De Lekker 500-lijst wordt ook veel gelezen door mensen die gewoon even het tijdschrift openslaan. Als de review van ons restaurant hen bevalt, komen ze hopelijk snel eens eten.”

Hopen op Michelinvermelding
Stiekem hopen de heren dat de Gault&Millau en de Lekker 500 langzamerhand een opstap richting een vermelding in de Michelingids vormen.
“Onze gerechten zijn van een hoog niveau en ons interieur is recentelijk compleet vernieuwd met de hulp van de derde eigenaar van ons restaurant, Linda de groot, de vrouw van René. Die elementen zitten dus wel goed”, vertelt Arjan. “Maar het personeelstekort zit ons op dit moment niet mee. Er is de afgelopen twee jaar weinig ervaren en opgeleid personeel voor de bediening beschikbaar. Zodra we die kwestie hebben aangekaart kunnen we verder werken aan ons niveau om naar een Michelinster toe te werken.”

Vol restaurant
De gasten van De Vrijstad komen vanuit alle hoeken van het land, en vooral sinds het nieuwe interieur erin zit loopt het op sommige avonden storm. Het is alles waar de broers op hadden gehoopt toen ze het restaurant overnamen van hun ouders.

“We zijn steeds uitdagender en verfijnder gaan koken, om hier uit te komen. Luxere producten, mooiere technieken, meerdere bereidingen van hetzelfde ingrediënt, en dat terwijl dit restaurant onder onze ouders niet per se chique was.”

Verassingsmenu’s
Wie nu bij De Vrijstad gaat eten, krijgt een Chefs Menu aangeboden, een verassingsmenu dat specifiek uitgezocht en geïnspireerd is op wat er in de periode in bloei en beschikbaar is.
“Als ik prachtige ingrediënten tegenkom, wil ik daarmee koken”, aldus René. “Ik wil niet vastzitten aan een vast menu, als de ingrediënten niet uitermate goed zijn. En zo behouden we onze kwaliteitsgarantie”.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De vertraging liep op tot meer dan een uur.
Ongeval op A27 bij Lexmond met meerdere auto's 112 5 uur geleden
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance Vianen en omstreken in Culemborg.
Tientallen klachten bij Dierenambulance: 'Coördinator maakte zich schuldig aan pesten en intimidatie' Nieuws 23 uur geleden
• In Hotel aan de Linge werden het afgelopen jaar 58 vluchtelingen opgevangen.
Terugblik op een jaar vluchtelingenopvang in Kedichem: '90 procent zal concluderen dat het meeviel' Nieuws 23 uur geleden