• De parkeerplaats in de buurt staat vol met auto's van eigenaren die niet op Varsseveld wonen.
• De parkeerplaats in de buurt staat vol met auto's van eigenaren die niet op Varsseveld wonen. Foto: Gertjan den Ouden

Bewoners Varsseveld Leerdam bezorgd om parkeerproblemen: ‘En het gaat alleen maar erger worden’

Nieuws 1.712 keer gelezen

LEERDAM • Bewoners van de Leerdamse wijk Varsseveld maken zich grote zorgen om de parkeerproblemen in de wijk. Een groep vertegenwoordigers ging namens de wijk in gesprek met de gemeente, maar naar hun wensen is volgens de groep nauwelijks geluisterd.

Bewoners van onder andere de straten Hernösand, Sundsvall, Riga, Narva en Bohemen ervaren veel overlast van parkeerders die zelf niet woonachtig zijn in de wijk. Erwin Kooijman spreekt namens de bewoners en vertelt: “Dat komt onder andere doordat er in het centrum van Leerdam veel winkels zijn verdwenen, waar appartementen voor in de plaats zijn gekomen. Vanwege een gebrek aan parkeerruimte in de stad komen die hier terecht.”

Autoluwe binnenstad
Door de plannen van de gemeente om het centrum van Leerdam autoluw te maken, verwachten de bewoners van Varsseveld dat het probleem alleen maar groter gaat worden. Volgens de gemeente Vijfheerenlanden zal dit echter niet het geval zijn. Zij stellen dat de parkeerplaatsen die in de Kerkstraat worden opgeheven, worden gecompenseerd aan de Stationsweg, waar 127 parkeerplaatsen zullen verschijnen.

75 plekken daarvan zullen overigens worden toegekend aan personeel van de gemeente zelf. Volgens de bewoners van Varsseveld maakt de gemeente het zo bovendien aantrekkelijk voor projectontwikkelaars om nóg meer appartementen te creëren in het centrum mede doordat is aangegeven dat de parkeernorm bij nieuw te bouwen appartementen los gelaten kan worden tevens door de aanleg van de parkeerplaatsen aan de Stationsweg

Onvoldoende geluisterd 
De grootste teleurstelling zit hem bij de bewoners in het feit dat er volgens hen onvoldoende is geluisterd naar hun wensen. Een gemeentelijke afvaardiging met onder meer wethouder Joop van Montfoort kwam meerdere keren naar de wijk om in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen.

“Maar”, zo stelt men, “de besluiten die de gemeente nu heeft genomen zijn niet afdoende. Er zijn 20 plaatsen waar voorheen vrij geparkeerd kon worden, omgezet naar plaatsen voor vergunninghouders, maar dat zijn er simpelweg te weinig. Bovendien lijkt het erop dat bewoners van de Riga geen vergunning zullen krijgen, omdat zij een parkeerplek (oprit) voor de deur zouden hebben. Die is echter te klein om hem in de praktijk ook daadwerkelijk daar neer te zetten.”

“Het zullen er dus meer moeten worden en de vergunningen zouden enkel aan bewoners van deze wijk moeten worden toegewezen. Nu kunnen inwoners van het centrum er ook één krijgen.”

Schilgebied
Men vervolgt: “Het lijkt erop dat de gemeente plotseling heeft besloten dat een deel van onze wijk nu tot het centrum behoort, in plaats van tot het schilgebied, zoals het altijd is geweest. Dit betekent dat de nieuwe parkeervergunningen, die voor het hele centrum van Leerdam gelden, ook op ons van toepassing zijn.”

“Als we al in aanmerking komen voor zo’n vergunning, is het nog maar de vraag of er überhaupt parkeerplaatsen beschikbaar zijn. We waren ervan uitgegaan dat de gemeente met een oplossing zou komen, maar in plaats daarvan hebben we het gevoel aan het lijntje te worden gehouden.”

Gemeente verbaasd
De gemeente Vijfheerenlanden laat in een reactie weten enigszins verbaasd te zijn over het protest van de bewoners. Volgens een woordvoerder zijn de genomen verkeersbesluiten namelijk juist in samenspraak met hen genomen.

“We zijn tweemaal met elkaar in gesprek gegaan en hebben daarnaast samen een ronde door de wijk gelopen. De maatregelen die we nu nemen, worden juist genomen op verzoek van de bewoners. We hopen dat, wanneer de maatregelen ingaan, de bewoners toch de positieve gevolgen zullen ondervinden.”

De Varsseveld-bewoners hebben nog wel een bezwaarschrift ingediend, wat door de gemeente in behandeling wordt genomen.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De vertraging liep op tot meer dan een uur.
Ongeval op A27 bij Lexmond met meerdere auto's 112 4 uur geleden
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance Vianen en omstreken in Culemborg.
Tientallen klachten bij Dierenambulance: 'Coördinator maakte zich schuldig aan pesten en intimidatie' Nieuws 23 uur geleden
• In Hotel aan de Linge werden het afgelopen jaar 58 vluchtelingen opgevangen.
Terugblik op een jaar vluchtelingenopvang in Kedichem: '90 procent zal concluderen dat het meeviel' Nieuws 23 uur geleden