• Leerlingen met het ingezamelde textiel.
• Leerlingen met het ingezamelde textiel. Foto: Aangeleverd

Johannes Calvijnschool in Leerdam winnaar van Textielwedstrijd Vijfheerenlanden

Nieuws 604 keer gelezen

LEERDAM • De prijsuitreiking van de Textielwedstrijd Vijfheerenlanden door wethouder Ton van Maanen van gemeente Vijfheerenlanden, educatiemedewerker Ozan Cimen van Waardlanden en Johan van de Zande van Opnieuw & Co, vond plaats op donderdagochtend 23 november in de Johannes Calvijnschool in Leerdam.

Johannes Calvijnschool is absolute winnaar
Met 5212 kilo ingezameld textiel heeft de Johannes Calvijnschool de eerste plaats veroverd in de Textielwedstrijd in Vijfheerenlanden. Tussen 6 en 17 november streden zij tegen drie andere afvalvrije basisscholen om zoveel mogelijk textiel in te zamelen voor hun school.

De leerlingen leerden op een speelse manier over de impact van de kledingindustrie op het milieu en het belang van grondstoffen sparen, door kleding te hergebruiken en te recyclen.

Leerlingen van de winnende school hebben er alles aan gedaan om de afgelopen weken zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Ze gingen langs de deuren om afgedankte kleding op te halen en kregen hulp van hun omgeving en familie. Zo bracht een opa met een aanhanger maar liefst 574 kilo kleding om zijn vijf kleinkinderen te helpen.

Uiteindelijk is het de kinderen van de winnende school gelukt om 5212 kilo textiel te verzamelen. Wat neerkomt op een indrukwekkend gemiddelde van ruim 16 kilo textiel per leerling, vergelijkbaar met zo’n drie grote vuilniszakken vol. Het was tot de laatste dag spannend welke school op de eerste plaats zou eindigen. Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace, omdat het gemiddelde aan kilo’s per leerling uiteindelijk de doorslag gaf.

7473 kilo textiel voor hergebruik en recycling
In totaal hebben 583 basisschoolleerlingen meegedaan aan de inzameling. Dankzij de scholenstrijd is er in totaal 7473 kilo textiel gered van de verbrandingsoven. 

Beloning
Alle deelnemende scholen ontvingen van Opnieuw & Co uit Leerdam €0,20 per kilo ingezameld textiel. De opbrengst kan elke school besteden aan leuke activiteiten of schenken aan een goed doel in de regio.

Opnieuw & Co verdubbelde de opbrengst voor de winnende school. Wethouder Ton van Maanen van gemeente Vijfheerenlanden, educatiemedewerker Ozan Cimen van Waardlanden en Johan van de Zande van Opnieuw & Co, bezochten hen op donderdag 23 november en overhandigden de school een cheque van €2084,80 euro.

Deelnemers en organisatie Textielwedstrijd
Aan de Textielwedstrijd in Vijfheerenlanden deden mee: CBS De Ontdekking uit Hei- en Boeicop en de Eben-Haëzerschool uit Leerboek en CBS Juliana en de Johannes Calvijnschool uit Leerdam.

Opnieuw & Co, gemeente Vijfheerenlanden en Waardlanden hebben de Textielwedstrijd georganiseerd, met als gezamenlijk doel afval verminderen, grondstoffen hergebruiken én kinderen op een leuke manier meer leren over hergebruik en duurzaamheid. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Onvoldoende budget om 'probleemkruising' tussen N848 en Zuiderlingedijk aan te pakken Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Leerdammer Kevin Manuputty schittert in musical Jesus Christ Superstar: 'Ik geniet van elk moment' Nieuws 21 feb, 18:30
• Rijd mee op de veewagen tijdens één van de Meet & Greets.
Week van de AfvalHelden 2024: waardering voor iedereen die werkt in de afvalbranche Nieuws 21 feb, 15:30