• Florine aan boort van het zeilschip van School at Sea.
• Florine aan boort van het zeilschip van School at Sea. Foto: Aangeleverd

Florine (14) uit Vianen droomt van school op zee: “Ik vertrouw erop dat dromen uitkomen”

Nieuws 3.434 keer gelezen

Vianen • Florine Stein (14) uit Vianen heeft een droom en doet er alles aan om die te realiseren. Vanaf het moment dat ze hoorde van de organisatie ‘School at Sea’, wist ze het namelijk zeker: zij wil een half jaar lang naar de andere kant van de wereld gaan zeilen met een groep middelbare schoolleerlingen, om meer culturen te leren kennen, om aan persoonlijke ontwikkeling te werken en om te leren om samen te werken.

Spannende reis
Via een vriendin van tienerkamp hoorde Florine Stein voor het eerst over de organisatie School at Sea, ongeveer een jaar geleden. Het is een concept, losstaand van middelbare scholen, waarmee vierdejaars leerlingen havo en vierde- en vijfdejaars leerlingen vwo een half jaar gaan zeilen om alles te leren over verschillende culturen, terwijl ze hun schoolwerk regulier blijven voortzetten. Florine weet zeker dat de spannende reis bij haar past en schreef zich in voor het avontuur dat in oktober 2024 plaats zal vinden.

School at Sea is echter meer dan een zeilreis van zes maanden langs Tenerife, Dominica, Curaçao, Panama, Cuba, Bermuda en Azoren waarbij de leerlingen ongeveer even lang aan land als op zee zullen zijn. Sterker nog, het meeste werk zit hem voor de leerlingen die dolgraag mee willen in het voortraject.

“Ongeveer 75 tieners hebben zich inmiddels ingeschreven terwijl er maar 36 daadwerkelijk mee kunnen. Voorafgaand aan de reis moeten we daarom allemaal allerlei cursussen en projecten doen om onze inzet te tonen.” De reis is dan ook eigenlijk een talentontwikkelingstraject te noemen waarin leerlingen veel leren over ondernemen, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. “We hebben een coach die beoordeeld of we het serieus nemen en of het traject wel echt bij ons past. Ook gaan we naar een kennismakingsweekend om elkaar te leren kennen.”

Doneren en inzamelen
Ook de kosten van de reis, ruim €26.000 euro, moeten op deze leerzame manier worden ingezameld. Het bedrag mag niet volledig voorgeschoten of ingezameld worden door ouders of verzorgers, de leerlingen moeten het geld grotendeels zelfstandig ophalen door middel van acties en donaties. “Ik heb al allerlei ideeën om geld in te zamelen, maar de acties staan nu nog wel in de kinderschoenen. We worden in ieder geval aangespoord om veel originele acties te bedenken en om gebruik te maken van ons lokale netwerk.”

Proefwerken voor de kust van Cuba
Eenmaal aangekomen aan de andere kant van de wereld, gaan de leerlingen op verschillende excursies en expedities. Zo moeten leerlingen van School at Sea soms bijvoorbeeld zelf onderdak gaan vinden door connecties te maken met de lokale bevolking. Maar ook op zee wordt volop geleerd, niet alleen vanuit de schoolboeken omdat de reguliere proefwerken van de middelbare school ook vanaf het schip gewoon gemaakt moeten worden, maar juist ook door op het schip te werken.

“Leerlingen leren echt hoe ze een schip besturen en onderhouden. Verder worden we ook aangespoord om te leven in het moment, we nemen bijvoorbeeld wel een telefoon mee maar kunnen deze niet voor sociale media gebruiken, omdat de simkaart eruit wordt gehaald en er überhaupt geen bereik zal zijn aan boort.”

Liefde is loslaten
“Ik wil niet vooruit lopen op de zaken”, zegt Florine met een lach op haar gezicht. “Maar ik durf er gewoon vanuit te gaan dat ik mee zal gaan op de grote reis. Ik doe ontzettend mijn best en vind dit concept heel goed bij me passen. Ik vertrouw erop dat dromen uit kunnen komen wanneer je je droom met overtuiging uitspreekt en je je steeds in blijft zetten.”

Toch blijft het spannend om te beseffen dat de droom met het driemaster-zeilschip daadwerkelijk uit zou kunnen komen. “Ik ga mijn ouders, vrienden en vriendinnen ontzettend missen tijdens de reis, maar krijg er zo iets gaafs voor terug. Ook mijn ouders vinden het spannend, maar liefde is loslaten, zeggen ze zelf.”

Florine deelt updates en donatie-acties op haar Instagram via @flo_at_sea.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

• Het schip van School at Sea.
• Het logo van Florine Stein.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden