Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Raad Vijfheerenlanden schuift discussie grote windmolen bij Vianen voor zich uit

Nieuws 1.525 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 21 september kort stil gestaan bij het plan van Renewable Factory, die net buiten het huidige zoekgebied van de windmolens in Vianen een windmolen van 250 meter hoogte wil plaatsen bij de Bolgerijsekade en de Autenasekade.

Zoals verwacht ging de gemeenteraad tijdens de vergadering niet in op het plan. Op de agenda stond eigenlijk alleen vermeld dat het plan was binnengekomen, maar er is nog geen advies aan gekoppeld vanuit het gemeentebestuur. Dat volgt later.

Raadslid G. Schut van het CDA ging er kort op in tijdens de vergadering. “Vanwege de onrust die iedere keer ontstaat in de samenleving, wanneer het over windmolens gaat, lijkt het ons goed wanneer het onderwerp op de agenda gezet wordt voor een commissievergadering.”

Dat zegde burgemeester Fröhlich toe. Ook deelde hij mee dat er dan gelijk een advies vanuit het college aan toegevoegd wordt. Oftewel: het gemeentebestuur neemt dan een standpunt in. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wat er vervolgens weer met dat advies gedaan wordt.

Vorige week kwam naar buiten dan omwonenden van de Bolgerijsekade en de Autenasekade in Vianen geschrokken waren van de nieuwste plannen voor een windmolen van 250 meter hoogte.

Ze werden onlangs op de hoogte gesteld door initiatiefnemer Renewable Factory, die buiten het huidige zoekgebied van de windmolens in Vijfheerenlanden een windmolen wil plaatsen die ongeveer 100 meter hoger zijn dan de drie die nu bij Autena staan. Dat gebied ligt iets ten noorden van de locatie die nu verkozen is door het bedrijf.

Omwonenden werden onaangenaam verrast door het plan. Ze vrezen voor veel slagschaduw en willen wachten op onderzoek naar de effecten op de volksgezondheid. Er komen waarschijnlijk volgend jaar nieuwe overheidsnormen voor windmolens.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inge Huiveneers uit Vianen is vrijwilliger in hart en nieren: 'Vrijwilligerswerk is enorm zinvol' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Komende vrijdag alsnog Wintermarkt in Lexmond; Stichting Tess verkoopt loten voor grote kerstloterij Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Wijn verkopen voor de Alp d'HuZes: ''Als ze tien jaar later kanker had gekregen, had ze het kunnen overleven" Nieuws 20 uur geleden