• De klok in het Stadspark in Leerdam.
• De klok in het Stadspark in Leerdam. Foto: Mimi van Rossem

Oude klok uit Glasfabriek te bewonderen in het Stadspark Leerdam: ‘Een mooie aanwinst’

Nieuws 1.713 keer gelezen

LEERDAM • Onder grote belangstelling is zaterdag door Kunst en Cultuur-wethouder Shalandra Hitipeuw de nieuwste aanwinst van het Stadspark onthuld. In een glazen kubus is de oude bronzen klok, die in 1895 door de Glasfabriek is aangekocht als tijdklok, vanaf nu in het Stadspark te bewonderen.

Glazen replica 
Het is een bijzondere klok, waarvan ook een glazen replica is gemaakt die zaterdag voorafgaande aan de onthulling aan de Lutherse kerk in de Nieuwstraat is geschonken. Deze glazen klok is gemaakt door de Tsjechische glasblazer Marek Bartko, die veel in Leerdam heeft gewerkt, in Novy Bor gemaakt.

Onder grote belangstelling is deze glazen klok van het Stadspark naar de Lutherse kerk gebracht. Het Christelijk muziekkorps De Bazuin zorgde voor de muzikale begeleiding tijdens de wandeling naar de kerk in de Nieuwstraat, waar voor de overhandiging van de klok een speciale dienst is gehouden. 

Glasfabriek 
Maar voordat het zover was dat de twee klokken hun definitieve plaatsje kregen is er veel aan vooraf gegaan. Cultuur beleidsambtenaar Dick Admiraal vertelt dat er heel wat gesprekken zijn gevoerd voordat deze bijzondere klok in het Stadspark geplaatst kon worden.

Admiraal: “In 2021 werden wij benaderd door Teus Nijssen. Hij vertelde over deze klok die jarenlang in de glasfabriek heeft gehangen en dienst deed als ploegen tijdsklok. De klok ging luiden als het tijd was voor de ene ploeg om de fabriek te verlaten en de andere ploeg de fabriek in ging. Nadat de klok overbodig was geworden is hij verhuisd naar Schiedam waar hij jarenlang in de fabrieksontvangstruimte stond.”

“Toen de glasfabriek in Schiedam werd gesloten kwam de klok terug naar Leerdam waar hij bij de O-I fabriek lag te verstoffen. De heer Nijssen vroeg of de klok niet aan de Evangelische Lutherse kerk geschonken kon worden, omdat de gebroeders Pilgram, de oprichters van de glasfabriek, het Lutherse geloof aanhingen.” 

Stadspark 
Admiraal die met veel enthousiasme zijn verhaal over de komst van dit kunstwerk doet, vertelt verder: “Nadat ik het verhaal van Nijssen had aangehoord dacht ik gelijk aan een plaatsje in het Stadspark. Dus ben ik naar O-I glasfabriek-medewerker René van der Linden gegaan met de vraag of de klok niet in bruikleen in het Stadspark tentoongesteld kon worden. Ik heb toen de klok opgehaald en deze zolang in het kantoor van onze burgemeester Sjors Frölich neergezet.”

“Op dat moment kregen wij ook contact met Herman Doeleman en Lia Tieleman van de Stichting Strand Links. Dit is een stichting waarin personen zitten die welgesteld zijn en een deel van hun vermogen besteden aan culturele doelen. Deze stichting bood in het kader van het vorig jaar gehouden ‘Jaar van het Glas’ een kunstwerk voor het Stadspark aan. Dus dit was een bijzonder mooi moment om de komst van de oude klok naar het Stadspark bespreekbaar te maken.”

Lutherse Kerk 
“Maar toch bleef de heer Nijssen er op aandringen dat de klok naar de Lutherse kerk moest. Het was wel aan de heer Nijssen te danken dat wij van deze bijzondere klok wisten. Dus uiteindelijk zijn we er na diverse gesprekken uit gekomen en hebben er gezamenlijk voor gekozen om een glazen replica te maken en deze glazen klok aan de kerk te schenken.”

“Toen dit akkoord was hebben de leden van de Stichting Strand Links contact met kunstenaar Bouke Groen uit Leeuwarden gezocht met de vraag of hij een ontwerp kon maken waarin de klok in de buitenruimte tentoongesteld kon worden. Deze kunstenaar heeft eerder al kunstwerken gemaakt waarin glas en een klok de hoofdrol spelen.”

“Zo stond in de Soudlands van Wales (Verenigd Koninkrijk) een glazen kubus met een oude klok er in. Ook in de studentenstad Leuven in België heeft tijdens een symposium in het Stadspark een glazen kubus met een klok er in gestaan. En vanaf zaterdag staat er dus ook in het Stadspark van Leerdam een kubus met daarin de klok van de glasfabriek.”

Wethouder Shalandra Hitipeuw noemde de klok aan mooie aanwinst voor het Stadspark in Leerdam. 

Mimi van Rossem 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden