• De groep wandelaars uit Vianen die dit jaar meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge.
• De groep wandelaars uit Vianen die dit jaar meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge. Foto: Madelief Helmhout

Diabetes Challenge in Vianen van start gegaan: ‘Er moeten de nodige kilo’s af’

Nieuws 2.073 keer gelezen

VIANEN • Een groep wandelaars uit Vianen heeft grote doelen gesteld door mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. De groep vormt één van de meer dan honderd groepen in Nederland die in de maanden mei tot september wekelijkse wandelingen maakt om hun eigen gezondheid op peil te krijgen of te houden. In Vianen doen acht fanatiekelingen dat onder leiding van Ellen Roza en Cristien Markes, tevens oud deelnemers.

Bewegen met diabetes
Dat regelmatig bewegen hét verschil kan maken tussen wel en niet lijden onder diabetes en de bijbehorende medicijnen, weet ook Christien Markes. Zij werd bijna zeven jaar geleden met diabetes gediagnostiseerd en viel ruim 40 kilo af om haar gezondheid op peil te krijgen.

Sindsdien heeft ze twee keer aan de Challenge meegedaan en is ze dit jaar voor het eerst begeleider. Christien begeleidt de groep wandelaars in Vianen samen met Ellen Roza, zij begeleidde al twee keer een wandelgroep in Leidsche Rijn en wandelde één keer als deelnemer mee in Vianen.

De twee wachten de wandelaars die zich dit jaar hebben aangemeld met smacht op bij De Prenter in de Hagen. Vanavond, op dinsdagavond 23 mei, wandelt de groep de eerste wandeling van de reeks van twintig die ze tijdens de Diabetes Challenge te wachten staat. Eén voor één komen de deelnemers aanlopen, bepakt en bezakt met wandelschoenen, flesjes water en extra sokken. 

Waar de één al voor de vierde keer meedoet is de ander juist zenuwachtig voor zijn of haar eerste keer. Niet allemaal hebben ze diabetes, er zijn ook deelnemers op afgekomen die het risico lopen om op korte termijn diabetes te krijgen en daarom meedoen. Zo ook Trudy: “De nodige kilo’s moeten eraf om mijn risico te verminderen. De Challenge is eigenlijk het perfecte startpunt voor mij”, legt ze uit.

Stap voor stap, letterlijk
De groep is inmiddels compleet, de begeleiders nemen het woord om de groep welkom te heten en de wandelaars staan te popelen om te beginnen. Elke week zal de groep een andere route door Vianen gaan lopen. De wandelingen zullen steeds langer worden, maar de groep begint met een kortere wandeling van drie kilometer om te wennen aan lopen in een groep.

Elke week zal het tempo omhoog gaan en wordt van de wandelaars verwacht dat ze meer aankunnen. En dat allemaal in afwachting van de feestelijke afsluiting die dit jaar in Tilburg gehouden wordt. Daar zullen alle wandelaars uit het hele land bij elkaar komen om één grote slotwandeling te maken.

Motivatie vanuit alle hoeken
Wanneer het eindelijk zo ver is en de groep daadwerkelijk begint met wandelen slaken sommigen een kreet van enthousiasme. Ze zijn gemotiveerd om 20 weken lang stug door te lopen. Waar sommigen de Diabetes Challenge als preventie beschouwen, kampen andere deelnemers daadwerkelijk met diabetes en alle gevolgen van dien.

Zo ook Marion, die voor het vierde jaar met de Challenge meedoet, samen met haar man Rick. Marion heeft al 20 jaar last van de ziekte bovenop haar reuma en verloor haar moeder aan diabetes. “Ik ben altijd een positief persoon geweest. Toen ik mijn diagnose kreeg wilde ik niet bij de pakken neerzitten en ben ik juist nóg meer gaan bewegen”, vertelt ze. “Naar aanleiding van het overlijden van mijn moeder heb ik nóg een stap gezet, namelijk het ondergaan van een maagverkleining. Zo kon ik eindelijk, na jaren, minderen met medicijnen. Toch is het juíst belangrijk om daarnaast te blijven bewegen, de verkleining is enkel een hulpmiddel.”

De groep is inmiddels aangekomen bij de Voorstraat en komt al gedurende de hele route af en aan de wandelaars van de Avondvierdaagse tegen. Volledig toevallig wandelen allebei die groepen vanavond Vianen door. Via de Lekdijk loopt de groep weer terug naar De Prenter, het startpunt van de wandeling. Na een afscheidspraatje van de begeleiders drinkt de groep nog een kop koffie of thee in het buurthuis. Allemaal met goede moed voor de aankomende 19 weken.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden