Afbeelding
Foto: Laura de Graaff

Inwonersberaad van start gegaan; 80 Vijfheerenlanders beslissen over sociale ontmoetingsplaatsen

Nieuws 701 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • In Huis Het Bosch in Lexmond is afgelopen zaterdag het inwonersberaad van start gegaan. 80 ingelote inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden mogen de komende weken aan de slag om plannen te maken voor sociale ontmoetingsplaatsen binnen de kernen van de gemeente.

De groep van 80 inwoners bestond uit een gevarieerd gezelschap. Zowel jong als oud waren goed vertegenwoordigd, net als alles er tussenin. En dat is precies hoe de gemeente Vijfheerenlanden het graag ziet. Sociale ontmoetingsplaatsen binnen Vijfheerenlanden moeten namelijk een plek worden waar iedereen iets aan heeft.

Melkbus met ideeën 
Wethouder Joop van Montfoort opende het beraad zaterdag door een melkbus te overhandigen aan de oudste en de jongste deelnemer. “Die bus is nu nog leeg, maar wanneer jullie klaar zijn over een aantal weken, hoop ik dat we hem kunnen vullen met jullie ideeën”, sprak de wethouder.

“Het enige advies wat ik wil geven is: ‘Denk zo breed mogelijk’. Wij willen van jullie weten hoe in jullie ogen de ontmoetingsplekken eruit moeten komen te zien.” Verspreid over elf tafels gingen de 80 inwoners, onder begeleiding van een gespreksleider, direct aan de slag om vragen te formuleren voor de wethouder. Nadat hij deze had beantwoord verdween Van Montfoort van het toneel. De gemeente Vijfheerenlanden oefent namelijk op geen enkele manier invloed uit op het inwonersberaad.  

Plannen volledig overgenomen door raad
De vragen die men had gingen voornamelijk over hoeveel vrijheid men nou daadwerkelijk heeft in het maken van plannen. De gemeenteraad heeft besloten om plannen die niet meer dan 580.000 euro kosten én juridisch haalbaar zijn, direct over te nemen. Het is uniek in Nederland om een inwonersberaad zo veel beslissingsbevoegdheid te geven.

580.000 euro is het bedrag wat nu in totaal aan subsidies wordt verspreid over alle buurt/dorpshuizen in alle dorpen en steden van de gemeente Vijfheerenlanden. Mocht het inwonersberaad met plannen komen, waarvan de kosten hoger zijn dan dit bedrag, dan worden de plannen opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd. Die zal dan beslissen of er inderdaad extra geld beschikbaar wordt gesteld om de plannen te realiseren. 

Bij de in totaal zes bijeenkomsten zullen onafhankelijke toezichthouders aanwezig zijn om in de gaten te houden of het proces eerlijk verloopt en om uiteindelijk een verslag te maken wat aan de raad kan worden gepresenteerd.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie