• Liona (rechtsonder) en de initiatiefnemers van de fundraiser.
• Liona (rechtsonder) en de initiatiefnemers van de fundraiser. Foto: Madelief Helmhout

Liona uit Vianen kreeg op haar 23ste een herseninfarct; fundraiser voor behandeling in Amerika

Nieuws 2.218 keer gelezen

VIANEN • Een herseninfarct krijgen op je 23ste, het overkwam Liona van Dijk (24) anderhalf jaar geleden. Het ziekenhuis in Nederland kan inmiddels niks meer voor Liona betekenen. In Utah, Amerika, zijn er nog wél mogelijkheden die Liona van haar dagelijkse klachten af kunnen helpen, maar dat wel voor een bedrag van bijna 30 duizend euro. Voor leden van sportschool Lichaams-staal in Vianen dé reden voor een fundraiser.

Het herseninfarct 
“Het begon als een ludiek idee tijdens een borrel, vijf weken geleden”, vertellen de leden die de fundraiser organiseerden, Marjolein (30), Kelly (28), Martijn (43) en Mike (33). “Maar naar mate de avond vorderde en er steeds meer goede ideeën op tafel werden gegooid, besloten we de stoute schoenen aan te trekken en de fundraiser daadwerkelijk voor haar te organiseren”.

Liona, ook lid van de sportschool, kreeg iets langer dan anderhalf jaar geleden compleet onverwachts een herseninfarct toen ze 23 jaar oud was. “Ik had de avond ervoor een feestje gehad en dacht dat ik wakker was geworden met een enorme kater”, vertelt Liona. “Maar naar mate de dag vorderde en het katergevoel maar niet verdween, sterker nog, ik verloor zelfs gevoel in mijn linkerarm en gezicht, besloot ik toch contact op te nemen met een huisarts”. Een aantal scans en vier dagen in het ziekenhuis later, blijkt Liona een herseninfarct gehad te hebben. De oorzaak is nog altijd een raadsel voor doktoren.

De fundraiser 
In vijf korte weken verdelen de vier sportievelingen die de fundraiser hadden bedacht de taken onderling en organiseren ze de dag samen met Kelsey de Fouw-Elbertse (33), de eigenaar van Lichaams-staal, tot in de puntjes. Op zaterdagochtend 8 april was het dan zo ver, tientallen mensen uit de hele regio kwamen op de sportschool af om op allerlei manieren geld op te halen voor de behandeling van Liona. Zo konden leden geld inleggen voor een kans om de Workout Of the Day (WOD) een keer te mogen kiezen, werden er allerlei biologische producten uit de regio verkocht en konden mensen workouts doen voor geld. Het eindresultaat: 1.425 euro voor de behandeling van Liona.

Op 1 mei is het al zo ver en start Liona met haar behandeling in de Verenigde Staten. Gevleid is ze dat de fundraiser speciaal voor haar is georganiseerd, om de kosten van de behandeling zo veel mogelijk te dempen.

De behandeling 
“Ik vlieg aan het einde van deze week al naar Amerika om de behandeling te ondergaan. Met speciale analyses en oefeningen kunnen ze me daar, hopelijk, van mijn mentale lasten afhelpen, een behandeling die in Nederland nog niet bestaat omdat hij niet wetenschappelijk bewezen zou zijn. Ik hoop dat die twee weken in Amerika alles voor mij zullen gaan veranderen en ik niet meer constant overprikkeld en oververmoeid hoef te zijn. Het zou mooi zijn als ik de oude mij weer terugkrijg.”

Doneren kan via www.helpliona.nl.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in Leerdam Nieuws 17 mei, 13:00
• Klaar-overs Dorpstraat.
Basisscholen en kinderopvang in Lexmond werken samen aan verkeersveiligheid Nieuws 17 mei, 11:52
Afbeelding
Bossche Bollen van wethouder Van Montfoort voor De Energieke Zouwe als start van proeftuin Nieuws 17 mei, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden