• Esther zit voor de opslagboxen vol dierenvoeding, samen met vier van haar honden die ze uit het buitenland haalde.
• Esther zit voor de opslagboxen vol dierenvoeding, samen met vier van haar honden die ze uit het buitenland haalde. Foto: Marianne van de Werken

Esther Gijsbertsen uit Vianen verzamelt dierenvoedsel om het weg te geven aan dierenvoedselbanken: ‘Per maand haal ik 1000 kg op’

Algemeen 1.459 keer gelezen

VIANEN • Wie bij Esther Gijsbertsen uit Vianen over de drempel stapt – of eigenlijk begint het al voor de voordeur – merkt direct dat ze een grote liefde heeft voor honden. Esther verzamelt dierenvoedsel van aanbieders door het hele land, om dit vervolgens weg te geven aan dierenvoedselbanken en shelters in het buitenland. 

“Ik vind het vreselijk dat mensen zoveel weggooien. Per maand haal ik duizend kilogram voer op en zet ik weer weg. Dan nadert het voer de houdbaarheidsdatum, is een zak beschadigd of gaat het product uit het assortiment. Ik haal het dan op en wie het nodig heeft, kan het dan gratis komen ophalen. Al vraag ik wel een bijdrage voor de benzinepot, want mijn auto rijdt niet op frituurvet en ik rij het hele land door om spullen op te halen.”

Opslagboxen
Esthers tuin staat dan ook vol met opslagboxen en containers waarin ze het voer bewaart. “Je wilt niet dat er muizen of ongedierte bij kunnen komen en daarom zorg ik dat het goed wordt opgeslagen.” Ze laat de schuur zien, die van voor tot achter volstaat met dierenvoedsel, medicijnen, riemen, tuigjes en dierenspeelgoed. “Ik weet van alles wat er is en waar het staat”, lacht Esther. Voor het huis staat onder een overkapping een houten kist waar ze de spullen inzet als iemand heeft afgesproken het te komen ophalen. “Ik werk ook gewoon fulltime en dit is een handige oplossing.”

Animal Match
Het verdelen van dierenvoedsel is zeker niet het enige waar Esther zich naast haar fulltime baan in het debiteurenbeheer mee bezighoudt. Al haar vrije tijd steekt ze in haar liefde voor dieren. Samen met Esther Voordendag is ze beheerder van Animal Match, een online platform waar dieren uit binnen- en buitenland kunnen worden aangeboden. Via filters kunnen dierenliefhebbers aangeven in welk land ze een dier willen zoeken, hoe groot het dier mag zijn en welke speciale wensen ze hebben.

Mixhond
Daarnaast zet Esther zich als vrijwilliger in om zwerfhonden uit Roemenië aan een goed adres in Nederland te helpen. Haar collega-vrijwilligers doen dit op hun manier voor Portugal, Spanje, Griekenland, Italië en nog vele andere landen in en buiten Europa. Waarom ze zich op honden in het buitenland richt? “Mensen moeten keus hebben. Net als je bij een Italiaanse designer een bank kunt kopen, kun je dat ook bij Ikea of op Marktplaats. Sommige mensen vinden niet wat ze zoeken in een rashond, maar wel in een mixhond. De mixhonden zijn over het algemeen veel sterker. Alle goede eigenschappen komen bij elkaar. Ze zijn niet doorgefokt.”

Buitenlandse honden
Ze is zich ervan bewust dat er een negatief beeld bestaat over buitenlandse honden naar Nederland halen. “Het is jammer dat er altijd belicht wordt dat ze heel bang zouden zijn en dat ze een slechte gezondheid hebben. Je hoort ook vaak dat deze honden illegaal naar Nederland gehaald worden. Mensen realiseren zich niet dat er een gigantisch traject achter zit voor zo’n hond naar Nederland komt, zeker bij Dog Match Europe. Het is niet dat je zegt ‘doe mij die maar’ en dat ze morgen aan huis bezorgd worden.” Zelf heeft ze ook vijf honden uit het buitenland. Tijdens het interview liggen ze rustig op een kluifje te kauwen en zo nu en dan legt er een zijn kop op schoot om mee te ‘kletsen’.

Uitgebreide screening
Esther benadrukt dat ze de adressen in Nederland uitgebreid screent voor ze een hondje uit het buitenland laat overkomen. “Ik moet er echt zeker van zijn dat het geen bevlieging is. Mensen zeggen vaak dat ze er heel lang over hebben nagedacht, maar als je ze dan vraagt hoe ze het in vakanties willen doen en wat er met het hondje gebeurt als ze komen te overlijden, dan hebben ze daar geen antwoord op. Ik vind het belangrijk dat ze daarover nadenken, voor ze een hond in huis nemen. Een hond komt ook pas naar Nederland als er een geschikte plek is én het dier zelf sterk genoeg is om te reizen. Het is dan gechipt, geënt, ontwormd en helemaal nagekeken door een dierenarts. De dieren worden in het buitenland opgevangen bij rescuers die ervoor zorgen en het transport naar Nederland wordt geregeld. Dat kost allemaal geld en dat is ook precies de reden dat je moet betalen voor een hond die we naar Nederland halen. Ook voor straathonden moeten we die kosten immers maken.”

Meer informatie over Animal Match is te vinden op www.animalmatch.nl. Wie dierenvoedsel overheeft, kan contact opnemen met Esther via telefoonnummer 06-29304407.

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 7 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 9 uur geleden
• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden