• Cor Gersen laat de bankjes in Pfinztal zien.
• Cor Gersen laat de bankjes in Pfinztal zien. Foto: Mimi van Rossem

Leerdam en Pfinztal: van partnergemeenten naar vriendschapsband

Algemeen 380 keer gelezen

LEERDAM • Sinds 1988 is Leerdam partnergemeente met de Duitse stad Pfinztal. Omdat het Leerdamse comité, bestaande uit Cor Gersen, Frans Vosmer, Ben Mol en Adrie Wesker, zich eigenlijk al sinds het begin meer op vriendschappelijke manier met de vele maatschappelijke partijen in Pfinztal overleggen, is in overleg met het college van Vijfheerenlanden besloten voortaan niet verder te gaan als partnergemeente, maar dat Leerdam een vriendschapsband met Pfinztal heeft.

Cor Gersen legt uit: “Bij een partnergemeente moet je meer denken aan commerciële banden tussen steden. Vriendschap past veel beter bij de band die wij met Pfinztal hebben. Door de jarenlange samenwerking hebben wij sowieso vriendschap met de mensen daar.” In overleg met burgemeester Sjors Frölich en wethouders is deze verandering van samenwerken besproken en het Pfinztal Comité Leerdam kan altijd rekenen op medewerking van de gemeentelijke ambtenaren.” 

De vriendschapsband bestaat al sinds 1988. “Dit betekent dat wij ons dit jaar al 35 jaar met veel enthousiasme inzetten voor de samenwerking op alle niveaus van het gemeenschapsleven in Pfinztal. Dit doen wij door uiteenlopende zaken met elkaar te bespreken, activiteiten te organiseren en te ondersteunen. Zo hebben wij een groep mensen uit Pfinztal uitgenodigd naar Leerdam te komen en hebben hen laten zien hoe wij in Leerdam zaken zoals de Kringloop, nieuwbouwwijk Broekgraaf of de voedselbank hebben opgezet. 

Maar ook delen wij onze ervaringen op het gebied van jeugd- en ouderenzorg, kunstinitiatieven, burgerparticipatie, afvalverwerking of duurzaamheid. Weet je wat zo leuk is: Het Team 2015 is jaren geleden in Leerdam begonnen met een Repaircafé en wij hebben dit ook gepromoot in Pfinztal. Inmiddels is dit hier doodgebloed en daar een groot succes. Zo kan het gaan”, aldus Gersen. 

Samenwerking
Ook het Rode Kruis Leerdam heeft zeer nauwe contacten met het Rode Kruis in Pfinztal en daardoor zijn er jarenlang jongeren van het jeugdkorps uit Pfinztal naar Leerdam gekomen om onder andere een handje te helpen bij het jeugdspektakel Timmerdorp. Maar ook bij jubileums gaan beide steden bij elkaar op bezoek.

 Een recent voorbeeld van de samenwerking zijn de houten bankjes die in Leerdam in de openbare ruimte staan en voorzien zijn van uitspraken of dichtregels in verschillende talen. Toen mensen uit Pfinztal hiervan hoorden, vonden zij het een leuk idee om dit ook in hun woonplaats te realiseren. Ook al omdat daar ook veel mensen met verschillende nationaliteiten wonen. 

“Inmiddels zijn daar dus ook veel bankjes van een tekst voorzien in verschillende talen. Twee bankjes hebben letterlijk teksten van Leerdamse bankjes gekregen. Op een van de bankjes staat de tekst: ‘Da gao maar deur, da hou nie op. Grüsse aus Leerdam’, vertelt Gersen terwijl hij een boekje met foto’s van de bankjes in Pfinztal laat zien (zie foto) “Het is zo belangrijk om elkaar te leren kennen en te weten hoe buitenlandse steden werken. Kijk maar om je heen wat er nu allemaal in de wereld gebeurt.”

Pfinztal 50 jaar
In 2024 bestaat Pfinztal 50 jaar. In 1974 zijn de gemeenten Berghausen, Kleinsteinbach, Söllingen en Wöschbach samengevoegd tot een gemeente, het huidige Pfinztal. Dit wordt natuurlijk gevierd. Ook het Pfinztal Comité Leerdam is al druk bezig met de voorbereiding voor de festiviteiten daar. Een van de ideeën is om scholen hierbij te betrekken.

Leerlingen van scholen uit beide steden krijgen een thermometer en regenwatermeter. Zij moeten dan dagelijks aan elkaar de buitentemperatuur en de hoeveelheid regenwater doorgeven. Hierdoor leren de leerlingen grafieken maken en gemiddelden uitrekenen. En zeker zo belangrijk, contact met elkaar te maken via internet of mail.

Gersen roept de scholen uit Leerdam op zich aan te melden om aan dit project mee te werken. Aanmelden kan telefonisch: 0345-613955 of 06-20974220.

Mimi van Rossem 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Organisatie Arno Wallaard Memorial onaangenaam verrast door maatregel politie: 'Veiligheid koers in het geding' Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Apache helikopter maakt voorzorgslanding in weiland tussen Kedichem en Leerdam Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Karter Luca van Leer (12) houdt huis in Berghem met dominante zege in NK Sport 23 uur geleden